Urmas Paet: Memoriali kinnipanek on tugev löök Vene kodanikuühiskonnale (2)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Eero Vabamägi

Euroopa Parlamendi liikmed, nende hulgas Urmas Paet (RE), allkirjastasid ühisdeklaratsiooni, milles avaldavad toetust Venemaa tuntuimale inimõigusorganisatsioonile Memorial. Vene võimud tahavad Memoriali tegevuse lõpetada.

«Tuleb püüda takistada Vene võimu püüded sulgeda riigi tuntuim inimõigusteorganisatsioon Memorial, mille kaasasutajaks oli Nobeli rahupreemia laureaat Andrei Sahharov,» ütles Urmas Paet.

«Memorial on sõltumatu organisatsioon, mis tegeleb inimõiguste ja ajalooga ning julgeb vajadusel olla riiklikest käsitlusest eriarvamusel. Seda aga Vene võim ei salli,» lisas ta.

Euroopa Parlamendi liikmed rõhutavad deklaratsioonis, et Memorial seisab euroopalike väärtuste eest, nagu demokraatia, inimõigused ja -vabadused, mis on kirjas ka Venemaa põhiseaduses.

«Memorial on olnud üks võtmeorganisatsioone, mis on avalikustanud ja uurinud näiteks Stalini-aegseid kuritegusid ning seisab ka nüüd inimõiguste kaitse eest,» ütles Paet.

«Arvestades seda, et inimõiguste kaitse on Venemaal niigi kehvas seisus, oleks Memoriali sulgemine suur löök ennekõike Vene inimestele ja sealsele kodanikuühiskonnale,» lisas ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles