Kiiev jageleb Moskvaga Musta mere laevastiku rendileppe pärast

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjalaevad Sevastoopolis
Sõjalaevad Sevastoopolis Foto: SCANPIX

Ukraina nõuab mitme Venemaa Musta mere laevastiku kasutuses oleva objekti tagastamist, kirjutab tänane Kommersant.

Ukraina tahab maksustada Vene laevastiku baasis olevad objekte, mida ei kasutata esialgsel eesmärgil või siis nõuab nende tagastamist Sevastoopolile.

Ajalehe andmetel oli Musta mere laevastiku Krimmi poolsaarel paiknemise küsimus päevakorras Vene välisministri Sergei Lavrovi ja tema Ukraina kolleegi Kostjantõn Grõštšenko eilsel kohtumisel Nižni Novgorodis.

Kommersandile rääkis sellest Ukraina delegatsiooni üks liige.

Venemaa tegi 2010. aastal Kiievile gaasitarnete allahindluse ja sai vastutasuks Sevastoopolis asuva baasi rendileppe pikenduse aastani 2047.

Tänaseks on Ukrainal Moskvale aga pretensioone.

«Ukraina nõuab baasis olevate objektide eest, mida ei kasutata esialgsel eesmärgil, maksu. Vastasel korral tahab riik need Sevastoopoli jaoks tagasi saada. Lisaks plaanib Kiiev hakata küsima tollimaksu laevastiku tarbeks sisseveetavatelt kaupadelt,» kirjutab väljaanne.

Osapooled ei jõudnud eile kokkuleppele, kirjutab Kommersant.

28. mail 1997. aastal sõlmitud kahepoolse lepingu järgi võis Vene Musta mere laevastik baseeruda Sevastopolis kuni 2017. aastani. Aprillis 2010 sõlmisid Venemaa ja Ukraina riigipead lepingu, mis võimaldab Vene Musta mere laevastikul jääda Sevastoopolisse ka pärast 2017. aastat ja seda kuni 2047. aastani.

Nüüd leiab Ukraina, et maagasi hind on ülepaisutatud ja peab läbirääkimisi selle alandamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles