Spiiker Ratas palus peaminister Kallasel valitsusliikmetele nende kohustusi meelde tuletada (1)

Margus  Martin
, ajakirjanik
Copy
Riigikogu esimees Jüri Ratas palus kirjas peaminister Kaja Kallasele vajalikuks meelde tuletada ministrite seadusest tulenevaid kohustusi.
Riigikogu esimees Jüri Ratas palus kirjas peaminister Kaja Kallasele vajalikuks meelde tuletada ministrite seadusest tulenevaid kohustusi. Foto: Madis Veltman

Riigikogu esimees Jüri Ratas (Keskerakond) osutas peaminister Kaja Kallasele (Reformierakond) hiljuti saadetud kirjas järjest süvenevale probleemile: riigikogu komisjonide koosolekutel käivad ministrite asemel pigem valdkonna ametnikud.

Ratas viitas oma kirjas riigieelarve kontrolli erikomisjoni esimehe Urmas Reinsalu (Isamaa) saadetud pöördumisele, milles too juhtis tähelepanu «kahetsusväärsele praktikale, mis on tekkinud seoses Vabariigi Valitsuse liikmete osalemisega erikomisjoni istungitel».

Spiiker lisas erikomisjoni esimehe tõstatatud teise probleemina küsimuse, mis puudutab komisjoni arutelude toimumiseks vajalikke materjale: neid kas ei edastata või kui edastatakse, siis ei tehta seda õigeks ajaks ning need on liiga üldistavad.

«Lisaks seadusandlikule funktsioonile on parlamendi funktsiooniks ka täidesaatva võimu üle kontrolli teostamine, mida Riigikogu liikmed saavad teha nii individuaalselt kui kollektiivselt, st komisjonide kaudu,» kirjutas Jüri Ratas. Ta lisas, et oma ülesannete täitmiseks kasutavad komisjonid muu hulgas parlamendi kodu- ja töökorra (RKKTS) seadusest tulenevaid õigusi.

«Komisjonid vajavad oma parlamentaarse kontrolli teostamisega seonduvate ülesannete täitmiseks teavet, mida Riigikogul endal ei pruugi olla ning mida komisjonid ei suuda erinevatel põhjustel iseseisvalt hankida,» tähendas riigikogu esimees ja viitas valitsusele kohustusele anda komisjonile asjakohast ja täpset teavet.

Ratas tuletas peaministrile meelde, et teabe andmine võib seisneda andmete edastamises või komisjoni istungil osalemises. Komisjon võib tema sõnul soovi korral kutsuda ministri asemel valitsusasutuste ametnikke ja teisi isikuid. «Ent selle otsuse, kes komisjoni istungil osaleb, saab teha üksnes komisjon ise,» sedastas ta.

«Eelnevat arvesse võttes pean äärmiselt oluliseks seda, et kui komisjon on kutsunud ministri komisjoni arutelule, siis seal osaleks just nimelt minister, ja et kui komisjon palub esitada materjale, siis need ka komisjonile esitataks, nii nagu RKKTS seda ette näeb,» lisas Jüri Ratas.

Kirja lõpetuseks palus riigikogu esimees, et peaminister juhiks edasise hea koostöö huvides valitsusliikmete tähelepanu RKKTSis viidatud sätetest tulenevatele kohustustele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles