NETSi muudatusi hakkab riigikogu arutama uue aasta algul

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Meeleavaldus NETSi vastu.
Meeleavaldus NETSi vastu. Foto: Mihkel Maripuu

Valitsus viib nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse (NETS) muudatusettepanekud riigikogusse järgmise aasta esimestel kuudel, enne seda peetakse konsultatsioone fraktsioonidega. 

Eesti on koroonapandeemia ajal kehtestanud erinevaid reegleid ning piiranguid valitsuse üldkorraldustega, kuid kuna kriisi ajal kehtestatud korraldused ei saa jääda aastateks kehtima, siis on pandeemia jätkudes oluline luua selgem õigusruum.

«Ühiskondlik ootus on, et epideemiaga seotud otsused oleksid ettenähtavamad ja läbipaistvamad,» kommenteeris sotsiaalministeeriumi kommunikatsioonijuht Karin Volmer Postimehele, miks on vaja NETSi muuta. Ta lisas, et vajalik on tõsta parlamendi rolli ja kaasatust kriisi lahendamisel. 

Riigikohtu halduskolleegiumi esimees Ivo Pilving ja õiguseksperdid on juhtinud tähelepanu, et pandeemiaaegsed valitsuse üldkorraldused peaksid olema piiratuma ulatusega. 

«Suurema õiguskindluse ja -selguse tagab, kui reeglid on kehtestatud seaduses ja määrustes. Plaan on seaduse tasandil kehtestada piirangute raamid ja anda kriteeriumid erinevate epideemiatasemete kehtestamiseks,» ütles Pilving. Ta lisas, et oma roll jääb ka terviseametile, ent eelnõu puudutavad arutelud seisavad veel ees.

«Regulatsiooni viimine seaduse ja määruse tasandile ei tähenda, et üldkorraldusi enam üldse vaja ei läheks. Eelnõu menetlemisel riigikogus arvestatakse kindlasti seda, et regulatsioon peab olema paindlik,» kirjeldas Volmer. 

Muudatusettepanekud on kavas riigikogule esitada järgmise aasta esimestel kuudel ning enne seda peetakse konsultatsioone parlamendi fraktsioonidega.

Nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seadus (NETS) on seadus, mis reguleerib nakkushaiguste tõrje korraldamist ja nakatunud inimesele tervishoiuteenuse osutamist.

Samuti võivad terviseamet ja valitsus kohustada haiglat ja sotsiaalteenust osutavat asutust kehtestama külastuspiirangu. Ka eriti ohtliku nakkushaiguse korral võivad terviseamet ja valitsus vältimatu vajaduse tekkides asutused ajutiselt sulgeda või piirata nende tegevust.

Peale koosolekute ja ürituste keelamise võimaldab see kehtestada nõudeid nende korraldamisele. Juba praegu on seaduse järgi võimalik kehtestada ka muid liikumisvabaduse piiranguid. Võimalik on kaasata politseid ja teisi korrakaitseorganeid terviseameti ülesannete täitmisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles