Eesti 200 teeb valitsusele ettepaneku taastada maksuvõlgade ulatuslik intressisoodustus (2)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Joakim Helenius
Joakim Helenius Foto: Tairo Lutter

Erakond Eesti 200 teeb valitsusele ettepaneku kehtestada kiirkorras eelmise aasta lõpus kehtinud eriolukorra meede ettevõtjatele, millega vähendati maksuvõlgadelt arvestatavat intressimäära 0,03 protsendile ning ajatatud maksuvõlgadelt sai taotleda intressisoodustust kuni 100 protsenti. 

Eesti 200 majanduspoliitika töörühma juhi Joakim Heleniuse sõnul on energiakandjate hüppeline hinnatõus seadnud Eesti ettevõtjad äärmiselt keerulisse olukorda, mida paljude jaoks süvendavad koroonapiirangute tõttu tekkinud probleemid.

«Kuna raskustesse sattunud või sattuvate ettevõtete olukord halveneb kiiresti, siis tuleks valitsusel kiirkorras taastada eriolukorra meede, mis pakub sarnaselt eelmise aastaga ettevõtetele intressisoodustust maksuvõlgadelt. See leevendaks raskustesse sattunud ettevõtete olukorda, tagab nende usaldusväärsuse finatsasutuste ees ja võimaldab keerulisest olukorrast paindlikumalt läbi tulla,» põhjendas Helenius.

Eelmise aasta lõpus teatas maksu- ja tolliamet (MTA) kõikidele ettevõtjatele, et alates 1. jaanuarist 2022 hakatakse maksuvõlalt arvestama taas intressimäära 0,06 protsenti päevas.

Uuest aastast taastub kõikidel maksuvõlgadel varasem intressimäär, mis puudutab ka neid maksuvõlgu, millelt arvestatakse praegu 0,03 protsenti intressi. Kui koroonakriisi tõttu sai ajatatud maksuvõlgadelt taotleda suuremat intressisoodustust, siis 1. jaanuarist saab maksimaalne intressisoodustus olla kuni 50 protsenti. 

Kui riik ettevõtjatele maksuvõlgade küsimustes vastu ei tule, võib Heleniuse sõnul energiakandjate hüppeline hinnatõus põhjustada pankrottidelaine. «Riigi kohustus on täna ettevõtjaid aidata ning just selliste sammudega on võimalik vaatamata keerulisele olukorrale majanduse vereringet elus hoida,» usub ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles