Energiatüli lahenes: valitsus saavutas kokkuleppe (93)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Võimuliit lahendas päevi kestnud energiatüli.
Võimuliit lahendas päevi kestnud energiatüli. Foto: Sander Ilvest

Täna kell kaheksa hommikul jätkus koalitsiooninõukogu arutelu energiakriisi lisameetmete üle. Kella 10 paiku jõudsid Reformierakond ja Keskerakond kokkuleppele. 

Postimehe andmetel on pärast neli päeva kestnud võimuliidu arutelusid lõpuks kokkulepe saavutatud. 

Reformierakonna fraktsiooni esimees Mart Võrklaev kinnitas Postimehele, et koalitsioon leidis lõpuks lahenduse. «Kokkulepe on meil olemas,» lausus Võrklaev. «Tunne on positiivne, saime vajalikud meetmed ja küsimused lahendatud,» lisas ta.

Kodudes hinnalagi ja ettevõtetel nullitud võrgutasu

Valitsus kehtestab kodutarbijatele elektri- ja gaasi hinnalae ning viiakse äritarbijate elektri võrgutasu nulli. «Lähtusime põhimõttest, et mitte keegi ei peaks ootamatult kerkinud kõrgete energiahindade pärast und kaotama. Seetõttu lõime juba kehtinud paketi kõrvale veel täiendavad leevendusmeetmed, mis rakenduvad automaatselt,» selgitas Võrklaev.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid ütleb, et praeguse kiire hinnatõusu tingimustes on oluline, et lisameetmete pakett oleks lihtne, tõhus ja nullbürokraatiaga rakendatav.

«Keskerakond peab tähtsaks, et hinnašoki tingimustes saaksid vajalikku tuge nii eratarbijad kui ka ettevõtjad. Tuleb vältida olukorda, et inimesed satuksid erakordsetes oludes võlaorjusesse ja ettevõtlussektorit tabaks pankrotilaine. Oma inimestele on abikäe ulatanud palju Euroopa riike, Eesti ei saa jääda kõrvaltvaatajaks,» lisas Karilaid.

Meetmete pakett koosneb kolmest osast

Esiteks hinnalagi kodutarbijatele 12 senti kW/h kohta elektritarbimisele kuni 650 kw/h. See tähendab, et kui elektri hind kas börsil või fikshinnaga paketis ületab 12 senti kW/h, maksab selle osa elektriarvest kinni riik. Tarbija ise midagi tegema ei pea, elektrimüüja saadab talle juba arve, kus hinnalage ületav osa on maha arvestatud.

Teiseks hinnalagi gaasihinnale. See on kodutarbijatele 65 eurot/MWh kohta, seda ületava osa kompenseerib riik 100 protsenti kuni tarbimiseni 2,75 MWh.

Kolmandaks kompenseeritakse äritarbijatele jaanuarist märtsini 100 protsenti elektri võrgutasu (seni oli võrgutasu alandatud 50 protsenti). Koalitsioonipartnerid töötavad edasi ettevõtetele gaasi hinnatõusu leevendusmeetme kokkupanemisel.

Võrklaev selgitas Postimehele, et uued meetmed kehtivad kolm kuud, jaanuarist kuni märtsi lõpuni. «Detsember sinna alla ei lähe, selleks on meil olemas kehtivad meetmed. Ja seda on ka öeldud, et me räägime meetmetest jaanuarist kuni märtsini,» rääkis Võrklaev. 

18. jaanuaril kirjutas Postimees, et Reformierakond tahab selge tarbimispiiriga hinnalage, Keskerakonna arvates aga ei aita see kedagi. Keskerakonna plaan oleks kiiresti kinni maksta kõigi eratarbijate arveid, Reformierakonna arvates on see ulmeliselt kallis, ning peaministri erakond leiab, et kõiki arveid ei peaks riik kinni maksma.

Need vaidlused käivitasid koalitsioonis suure arvutamise maratoni – kumma meede on parem. Kummalgi osapoolel oli erinev nägemus. «Põhimõttelised seisukohad on [üksteisest] väga kauged, see on häda,» ütles riigihalduse minister Jaak Aab (Keskerakond) eelmisel nädalal.

Kommentaarid (93)
Copy
Tagasi üles