Riigikogus läbis esimese lugemise vaktsiinikahjude hüvitamise eelnõu (1)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Riigikogu
Riigikogu Foto: Tairo Lutter

Riigikogus läbis esimese lugemise eelnõu, millega luuakse patsiendikindlustuse ja vaktsiinikahjude hüvitamise süsteem. 

Hüvitist saab nõuda juhul, kui tõenäoliselt vaktsineerimise tagajärjel on patsiendil tekkinud raske tervisekahjustus, mis kestab vähemalt neli kuud. Hüvitis on ette nähtud ka juhul, kui tõenäoliselt vaktsineerimise tagajärjel inimene sureb.

«Regulatsiooniga luuakse inimesele, kes on saanud vaktsineerimise järel raske tervisekahju, võimalus nõuda kahju hüvitamist sõltuvalt kahju raskusastmest,» selgitas riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees, Keskerakonna fraktsiooni liige Siret Kotka.

Vaktsiinikindlustuse idee ühe algataja Andrei Korobeiniku (KE) sõnul on palju põhjuseid, miks teatud hulk Eesti elanikest end vaktsineerida ei soovi. «Loodan, et selle abil suudame peatada vaktsineerimistaseme langust Eestis ja vältida ammu unustatud haiguste epideemiaid, mis pole tänases maailmas sugugi haruldased,» ütles Korbeinik.

Samas eelnõuga pannakse paika ka tervishoiuteenuse osutajate kohustuslik vastutuskindlustus. Kahjujuhtumi korral, kus patsiendi ravimisel oleks tervisekahju olnud võimalik vältida, hakkab nõude asjaolusid hindama kindlustusandja. Kindlustussumma kahju kannatanud patsiendi kohta on kuni 100 000 eurot, aastase kindlustusperioodi kohta 3 miljonit eurot.

Plaani järgi hakkab patsiendikindlustuse süsteem kehtima 2024. aasta juulist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles