Keskerakond soovitab valitsusele kaotada Covid-passid (1)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Jaanus Karilaid.
Jaanus Karilaid. Foto: Remo Tõnismäe

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon korraldas täna veebipõhise avaliku arutelu teemal «Inimeste õiguste piiramine kriisi tingimustes. Kaua võib?».

Koosolekul osales ka õiguskantsleri nõunik Martin Kadai ning räägiti kiirtestide kasutuselevõtmisest ja koroonapasside nõude kaotamisest alaealistele. 

Martin Kadai rääkis, et haiguse diagnoosimiseks on lisaks testimisele veel palju muid võimalusi. «Selles kriisis on põhjendamatult, ma saan tervishoiupoliitikast aru, aga  antikehade tõendite olulisus ja tähendus on kuidagi välistatud. Need ei ole halvad tõendid ja selle meetodi järgi saab tõendada inimese korduvvaktsineerimist,» selgitas Kadai. «Teatud maani on aktsepteeritav see (poliitika - toim.),» lisas ta. 

Tema sõnul ei pääse kriisireguleerijad soovituste ja kohustustuste debatist. «Kui me kehtestame kohustuse, siis see tähendab seda, et kohustust tuleb täita ja sellega kaasnevad igasugused mõjud. Kui täna kiirtestide kasutamist soovituslikult vaadata, siis loomulikult see võiks olla laialdane,» rääkis Kadai. 

Piirangute põhiseaduspärasus on kehtestatud valitsuse korraldustega, mille puhul ei ole õiguskantsleril õigust hinnata nende õiguspärasust, kuna see õigus on antud kohtule. 

Viktor Vassiljev küsis Kadai käest väljumisstrateegia kohta. «Võib-olla on vastusteta küsimused seotud sellega, et igal haigusel on oma erialaarstid. Eestis epidemioloogi eriala ei ole. Jumal halastas, mingeid suuri epideemiaid ei olnud, kuid nüüd oleme vastu pükse saanud. Nad ei saa oma erialal töötada, seega nende soovitused on madalamad. Epideemiaga võitlemist juhtisid geneetikud ja kõik muud. Kas Eestis peaks olema epidemiolooge?» edastas Vassiljev oma väga pika küsimuse Kadaile. 

Kadai sõnul on seda vaja. «Me pöörasime sellele tähelepanu. Ja ka see on õppetund, et meil tervishoidu on vaja edendada,» lisas Kadai. 

Karilaid ütles arutelu lõpus, et koos tervise- ja tööminister Tanel Kiigega on nad arutanud nelja sõnumi olulisust.

Neli sammu, mida vaja teha

  1. Oleme kiirtestide tagasitulekut arutanud. 
  2. Keskerakonna soov on, et väliüritustel ei tasu Covid-19 tõendit küsida. 
  3. Kõik lapsed saaksid meelelahutuses osaleda.
  4. Covid-tõend tuleb kaotada. 

Keskerakonna fraktsiooni esimehe Jaanus Karilaidi sõnul on olukord Covid-19 viirusega muutunud ja ühiskond ootab valitsuselt otsustavat tegutsemist piirangute leevendamisel. «Keskerakond on seisukohal, et praegu kehtivad piirangud ei ole piisavalt tõhusad ning ühiskonna avamiseks ja majanduse elavdamiseks tuleb kiiremini edasi liikuda,» lausus ta. 

Täna oli saate «Otse Postimehest» külaliseks Keskerakonna esimees Jüri Ratas, kes tutvustas samuti lähemalt oma erakonna ideid seoses koroonapasside ja kiirtestidega. Saade on järelvaadatav siin

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles