Kiik: tuleb jõuliselt tegeleda kriisist väljumisega (20)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
28.10.2021, Tallinn. Valitsuse pressikonverents. Osalevad majandus- ja taristuminister Taavi Aas, haridus- ja teadusminister Liina Kersna, peaminister Kaja Kallas ning tervise- ja tööminister Tanel Kiik.
28.10.2021, Tallinn. Valitsuse pressikonverents. Osalevad majandus- ja taristuminister Taavi Aas, haridus- ja teadusminister Liina Kersna, peaminister Kaja Kallas ning tervise- ja tööminister Tanel Kiik. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik (Keskerakond) rääkis täna rahvusringhäälingu saates «Esimene stuudio» koroonapiirangutest ning nende võimalikust vähendamisest. Ministri sõnul suuri lahkhelisid koalitsioonipartnerite vahel ei ole.

«Mingit sõda ei ole,» teatas Kiik pärast saatejuhi küsimust võimaliku valitsuskriisi kohta. «Mõlemal osapoolel on soov ja tahe tööd jätkata.»

«Mingeid ultimaatumeid me esitanud ei ole. Oleme esitanud omapoolsed seisukohad, ettepanekud,» märkis minister, lisades, et Keskerakonna eesmärgiks on sarnaselt Reformierakonnale liikuda järkjärgult leevenduste suunas. «Me ei saa elada ajas, kus olime viimased kaks aastat. Tuleb jõuliselt tegeleda kriisist väljumisega.»

Pühapäeval esitatud ettepanekut kaotada Covid-tõendi nõue juba 7. veebruarist pidas Kiik märgiks erakonna aktiivsusest kriisi lahendamisel. «Oluline, et oleks selged sõnumid, millega inimesed saaksid arvestada,» kommenteeris ta.

Kiik nõustus valitsusjuhiga, pidades koroonatõendi nõuet eelkõige poliitiliseks otsuseks. Keskerakonna ettepanek leida lahendus kolmapäeva õhtuks on ministri sõnul loogiline. «Kui neljapäeval on valitsuse istung, siis selleks ajaks võiks olla erakonnad kokkuleppe leidnud.»

Covid-tõendi kaotamine ei tähendaks Kiige sõnul muude viirustõrjemeetmete kadumist. «Endiselt räägime vaktsineerimisest, maski kandmisest, hajutamisest,» sõnas Kiik, lisades, et ka PCR-testimist lähiajal kaotada pole plaanis.

Minister märkis, et ettepanekud kiireteks otsusteks on tehtud arvestades haiglakoormuse stabiliseerumist omikrontüve leviku ajal. Kiige sõnul on terviseamet hinnanud, et peagi saabub nakatumiste platoo. «Suurusjärgus 7000-8000, võib-olla natuke rohkem nakatunuid päevas, on realistlik.»

Piiranguid tahetakse leevendada hoolimata tõsiasjast, et tõhustusdoosiga vaktsineerituid on vaid 31,3 protsenti. Minister oli selles osas optimistlik. «Seda pole ka väga vähe. Tõhustusdooside aeg tuleb paljudele alles kätte,» sõnas ta.

Valitsuses tekitab pingeid Keskerakonna ettepanek Covid-tõendi nõue kaotada

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liikmed ja ministrid tegid möödunud nädalavahetusel ettepaneku kaotada alates 7. veebruarist Covid-tõendi nõue ning liikuda edasi kõigi piirangute leevendamisega.

Peaminister Kaja Kallas (RE) rääkis teisipäeval Postimehele, et valitsus peab tegema otsuseid vastavalt teadusnõukoja ning terviseameti andmetele, prognoosidele ja soovitustele. Valitsusjuhi sõnul tuleks leevendusi teha järk-järgult ning arvestada haiglate koormust ning surevate inimeste osakaalu.

Keskerakonna esimees Jüri Ratas märkis meediale esitatud pöördumises, et erakond ootab valitsusjuhilt lahenduse leidmist kolmapäeva õhtuks.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles