Kaja Kallas: Saheli piirkonna toetamine peab jääma Euroopa fookusesse (1)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Peaminister Kaja Kallas.
Peaminister Kaja Kallas. Foto: Konstantin Sednev

Peaminister Kaja Kallas (RE) osales eile õhtul Pariisis Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni kutsel toimunud tööõhtusöögil, kus arutati Saheli piirkonna julgeolekuolukorraga seonduvat nende Euroopa ja Aafrika riikide ning regionaalsete organisatsioonide juhtidega, kes sealset piirkonda enim toetavad.

Kallase sõnul on Euroopa liitlased, seahulgas Eesti ja Prantsusmaa, ning Kanada ühiselt otsustanud Prantsusmaa juhitud operatsiooni Barkhane ja selle sihtüksuse Takuba tegevuse Malis lõpetada. «Otsus on tingitud oluliselt halvenenud poliitilisest ja julgeolekuolukorrast Malis, mis ei võimalda enam samal viisil oma kohaoluga riigis jätkata,» selgitas Kallas. Kohtumise järel võeti vastu ka ühisavaldus.

Samas on terrorismivastase võitluse ja regiooni stabiilsuse toetamine jätkuvalt meie strateegiline eesmärk. «Piirkonnas toimuval on otsene mõju ka Euroopale. Eesti jätkab osalust ÜRO rahuvalvemissiooni MINUSMA ja Euroopa Liidu väljaõppemissiooni EUTM Mali koosseisus,» ütles Kallas. Lisaks julgeolekuolukorra parandamisele on vaja leida senisest enam võimalusi Saheli piirkonna sotsiaalmajanduslikuks edendamiseks.

Peaminister tõi esile väga hea ja pikaajalise kaitsekoostöö Prantsusmaaga. Eesti osales Prantsusmaa poolt juhitud operatsioonis Barkhane alates 2018. aastast ja selle sihtüksuse Takuba tegevuses alates 2020. aastast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles