Erkki Koort: Venemaa tulevik otsustatakse Ukrainas (13)

Erkki Koort
, uuriva toimetuse juhataja
Copy
Erkki Koort.
Erkki Koort. Foto: Konstantin Sednev
  • Venemaa ründas Ukrainat oma režiimi hoidmiseks
  • Moskva läbikukkumine on tänasesse toonud

Kremli hinnangul levib nende lähikonnas hirmus nakkus nimega värvilised revolutsioonid. Loomulikult pole Venemaa režiimil kahtlust, et need on orkestreeritud piiride tagant. Miks? Sest see on midagi, mida Venemaa ise on sada+ aastat teinud. Rahva tahtesse ning soovi omada teistsugust elukorraldust Venemaa režiim ei usu.

Ukrainas on toimunud mitu värvilist revolutsiooni ning kõik katsed sundida Kiievit ja ukrainlasi kurssi muutma on ebaõnnestunud. Mäletatavasti oli Maidanil alanud sündmuste üheks ajendiks toonase presidendi Viktor Janukovitši viimase hetke keeldumine allkirjastada assotsiatsioonileping Euroopa Liiduga. Selge kurss Läände ning kaugenemine Venemaast on suur probleem Kremlile, õõnestades nende arvates autoriteeti.

2020/21 Valgevenes toimunud rahutused ning rahutused Kasahstanis 2022 oli Moskva tõlgenduses ilmselge märk koomale tõmbuvast ja lähemale liikuvast rindejoonest. Opositsiooni täielik tasalülitamine Venemaal oli samm samas suunas – kui tahad rünnata välisvaenlast, tuleb tagala kindlustada.

Kõik nähtavad ja nähtamatud pingutused jooksid liiva ning see ajas Venemaa režiimi paanikasse. Viimaseks võimaluseks oli sõjaline rünnak ning seda me hetkel näeme. See on katse tõrjuda muutusi Venemaal endal.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles