SANKTSIOONID Venemaad SWIFTist välja veel ei heideta, Kallase sõnul leidub kõhkleijaid (8)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Kaja Kallas
Kaja Kallas Foto: Pilt videost

Eileõhtusel Euroopa Liidu valitsusjuhtide kohtumisel kujunes sanktsioonipakett peaministri sõnul küll üksmeelselt, kuid paketist jäeti siiski välja Venemaa eemaldamine rahvusvahelisest maksesüsteemist SWIFT - meede, mida Ukraina on riikidelt palunud.

Peaminister Kaja Kallas (RE) rõhutas reedesel erakorralisel valitsuse pressikonverentsil, et EL valitsusjuhtide laua taga oli konsensus - kehtestada tuleb kõige karmimad võimalikud sanktsioonid. Üksmeelt ei saavutatud aga Venemaa SWIFTist väljaheitmise osas: üks vastuseisjatest oli Saksamaa, mille kantsleri Olaf Scholzi hinnangul tuleks seda meedet hoida nn hilisema varuvariandina, vahendas Politico.

Loe lisaks: «Mis asi on SWIFT ja kuidas see Venemaad ohjaks»

«Jäi nii, et vormistame praegused detailid ja järgmise paketiga kogub Euroopa Komisjon kokku kõik ideed, mis laua taga veel tekkisid: mida peaks tegema, et Venemaad veel heidutada ja kus majandust nõrgestada,» kirjeldas ta kohtumist.

«Mina arvasin, et SWIFT peaks sees olema ja oma sõnavõtus seda ma ka rõhutasin,» kinnitas Kallas. «Oli liikmesriike, kes olid kõhklevad, nad ei olnud vastu. Nad kõhklevad ka praegu,» kirjeldas ta, lisades, et üldine arusaam oli siiski see, et «mida me enam ootame, see olukord on nii hull». 

Venemaa maksusüsteemist väljaheitmist on Ukraina seni avameelselt nõudnud: «Ma ei jää siinkohal diplomaatiliseks,» kirjutas eile Ukraina välisminister Dmytro Kuleba. «Kõik, kes nüüd kahtlevad, kas Venemaa SWIFTist välja heita või mitte, peab aru saama, et süütute Ukraina meeste, naise ja laste elud jäävad ka nende hingele,» teatas ta Twitteris.

Venemaale kehtestatavate sanktsioonidke detailid on veel arutamisel, kuid peaministri sõnul loodetakse neis kokku leppida enne tänaõhtust NATO tippkohtumist. 

Vaata täispikka intervjuud videost.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles