Eesti kuulutas kolm Venemaa saatkonna töötajat persona non grata’ks (4)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Venemaa saatkond Tallinnas.
Venemaa saatkond Tallinnas. Foto: Toomas Huik/Postimees

Eesti välisministeerium kutsus täna välja Venemaa suursaadiku Eestis ja andis üle diplomaatilise noodi selle kohta, et kolm Venemaa suursaatkonna diplomaatilise staatusega töötajat on kuulutatud persona non grata’ks.

Poliitikaküsimuste asekantsler Rein Tammsaar, kes diplomaatilise noodi Venemaa saadikule üle andis, rõhutas, et kõnealuste isikute tegevus Eestis on rikkunud diplomaatiliste suhete Viini konventsiooni, mistõttu peavad nad Eestist 72 tunni jooksul lahkuma.

Kõik kolm on tegelenud otseselt ja aktiivselt Eesti julgeoleku õõnestamisega ning Venemaa sõjategevust õigustava propaganda levitamisega.

Tammsaar toonitas Venemaa saadikule, et Eesti toetus Ukraina suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele on vankumatu ning Eesti kasutab ka edaspidi Ukraina toetuseks kõiki Eesti kasutuses olevaid vahendeid.

Ka Läti ja Leedu saatsid riigist välja kolm Vene saatkonna töötajat.  

Välisministeerium kinnitas, et kolme diplomaadi korraga persona non grata’ks kuulutamine on Eesti jaoks esmakordne. Tavaliselt vastatakse teise riigi poolt omakorda väljasaatmisega. «Seega peame arvestama, et Venemaa poolt järgneb vastusamm. Milline see täpselt olema saab või millal Venemaa seda teeb, seda me ei tea,» vastati Postimehele ministeeriumist. 

Laiaulatuslikku sõjategevust Ukraina vastu jätkates rikub Venemaa kõige räigemal võimalikul viisil nii rahvusvahelist õigust kui ka endale vabatahtlikult võetud rahvusvahelisi kohustusi.

Eesti kutsub Venemaad tungivalt üles täitma ÜRO Peaassamblee resolutsiooni 2. märtsist 2022, samuti Rahvusvahelise Kohtu otsust 16. märtsist 2022. Venemaa peab viivitamata lõpetama sõja Ukraina riigi ja rahva vastu ning viima oma väed Ukrainast välja. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles