Riina Solman Parempoolsete liidritest: erakonnas on toimunud nüüd selginemine (3)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Riina Solman.
Riina Solman. Foto: Eero Vabamägi

Kuku raadio saates «Sihik» oli külas Isamaa aseesimees Riina Solman, kes selgitas, miks visati erakonnast välja neli opositsiooniliidrit. 

8. märtsi pärastlõunal visati erakonnast välja siseühenduse Parempoolsed juhtivad liikmed Tõnis Kons, Lavly Perling, Kristjan Vanaselja ja Siim-Valmar Kiisler. Samuti heideti välja oma sõnavõttude tõttu skandaali sattunud Saaremaa vallavolikogu liige Harry Raudvere. 

Miks aga erakonnast heideti välja neli opositsiooniliidrit? «Mina väidan seda, et see näitab erakonna tugevust. Tegelikult arvasime välja neli n-ö Parempoolsete liidrit, kes kaks aastat olid tegelikult olnud väga häälekad ja see päädis pereheitmisega, mis toob erakonnale maailmavaatelise selginemise,» vastas Solman. Ta lisas, et tegelikult oli 2018. aastal selgitatud erakonnas uuesti välja oma maailmavaade. 

«Erakonna sisse tekkis väike eraldi erakond, kes esindas oma ideoloogiat, mis erines, siis meil ei jäänud lõpuks palju enam üle,» selgitas Solman, et see on lühike kokkuvõte, mis toimus erakonnas. 

Solmani sõnul on erakonna tugevuseks nüüd, et on selginetud. «Ja tänaseks oleme kuulnud, et on sündimas uus erakond,» lausus Solman ja soovis edu Parempoolsete liidritele. 

«Igal juhul on hea, kui inimesed saavad valida selge ilmavaate vahel. Seda, et keegi tahab kõigile lubada midagi, sellist suurt segase ilmavaatega valikut, siis ma selle poolt ei ole. Ja nüüd on see ka Isamaas selgemaks saanud,» rõõmustas Isamaa aseesimees. 

Tema sõnul erakonnal ei olnud hirmu valijaid kaotada Parempoolsete tõttu. «Aga tagasisidet oli väga palju. Küsiti, mida Parempoolsete ühendus erakonnas ajab,» selgitas Solman ja lisas, et ka erakond ei saanud sellest aru. «Ega ei lugenud ka üldsõnalisest manifestist välja, mis see täpsemalt on. Aga kui küsida täpseid küsimusi, siis selgeid vastuseid ei saanud,» lausus Solman. 

Pigem leidis kinnitust Solmani sõnul see, et väärtushinnangud olid teatud seisukohtadest erinevad. «Minu hinnangul ja tundub, et ka eestseisus vaatas üsna ühtselt, et ilmavaateline erinevus on nii suur, et see läheneb Eesti 200-le, olles pigem Eesti 200 light. Aga ta ei ole siiski juurte juures Isamaa,» kirjeldas Solman. 

Isamaa Nõmme ja Mustamäe juhatused lahkuvad erakonnast ja liituvad MTÜga Parempoolsed. Kas Isamaa laguneb? «Ei. Ma ütlen uuesti, et selginemine käib. Ilmselt tähendab see seda, et Nõmme ja Mustamäe liikmed astuvad välja ja liituvad MTÜ Parempoolsetega,» vastas Solman. 

Kas Isamaa tajub ohtu Parempoolsete uue erakonna puhul? Solmani sõnul on maailmavaateline selginemine hea, eriti kui inimesed saavad erakondade vahel valida. «Pigem on hea, kui meie Parempoolsed selgelt ütlevad välja, mille eest nad seisavad. Kui nad seisavad Eesti 200ga sarnaste väärtuste eest, siis äkki toimub nende puhul mingisugune lähenemine. Siis äkki saab teoks nende ühinemine,» lausus Solman. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles