Helme: võib-olla hakkavad sajad tuhanded Ukraina sõjapõgenikud prostitutsiooniga tegelema (100)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Mart Helme.
Mart Helme. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogus välismaalaste seaduse ja kõrgharidussseaduse muutmise seaduse eelnõu esimesel lugemisel rääkis Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) aseesimees Mart Helme, et Eesti ei tea, mida tulevad tegema Ukraina sõjapõgenikud ning võib-olla hakkavad tegutsema prostitutsiooniga. 

Mart Helme märkis riigikogus, et kuuga on Eestisse jõudnud 30 000 uut inimest, kelle puhul on küsimärk, kas neile on mõtet üldse eesti keelt õpetama hakata või mitte. 

«Kas meil on vaja hakata neile oma haridussüsteemi tekitama või ei ole, sest me ei tea, kas nad lähevad edasi läände, lähevad nad tagasi oma kodumaale või jäävad siia. Kui aga meie tahame seda kõike korrastada seaduseelnõuga, siis ütleb koalitsioon, et korjake ära. Ei kõlba, ei ole vaja,» ärritus Helme. 

«Kas koalitsioonisaadikud saavad aru, et me oleme juba kaotanud tegelikult, eesti rahvas, eestikeelsed valijad on juba kaotanud Tallinna linna? Kas nad saavad aru, et me oleme juba kaotanud Ida-Virumaa suured linnad ja Ida-Virumaa praktiliselt tervikuna. Meie, eestlased ei otsusta seal,» toonitas ta ja lisas, et seal otsustavad tihtipeale Venemaa kodanikud.

«Ja nüüd teeme uksed-aknad pärani lahti, laseme kümned tuhanded inimesed siia sisse, uued inimesed, kelle lojaalsuse kohta me ei tea, mis lojaalsus neil on. Ärge tulge mulle rääkima, et nad kõik on ukrainlased. Ei ole,» lausus Helme.

Tema sõnul on heal juhul tegemist Ukraina passiga venelastega. «Ja meil on juba kurioosumeid, kus nad on öelnud, et aga Putinil on õigus. Õigesti teeb. Uksed-aknad pärani lahti, mõtlemata sellele, mis on kümne aasta pärast,» lausus EKRE aseesimees. 

«Ukrainast tassitakse meile sisse nakkushaigusi, mille kohta me oleme arvanud, et neid Eestis enam ei saa kunagi olla.» 

Mart Helme tõi kõnesse oma arstist poja, lisades, et ta suhtleb arstidega. «Arstid ütlevad, et see tervishoiupilt on kohutav. HIV tuleb tagasi. Ukrainast tassitakse meile sisse nakkushaigusi, mille kohta me oleme arvanud, et neid Eestis enam ei saa kunagi olla,» selgitas Helme. 

«Need naised, noored naised, me ei tea, mida nad siin tegema hakkavad. Võib-olla sajad tuhanded naised nendest hakkavad prostitutsiooniga tegelema. Kes võtab mürki ja ütleb, et see nii ei lähe?» rääkis Helme riigikogus. 

Helme sõnutsi on tal tihti tunne, et koalitsioon on totaalne lasteaed. «Või on tõepoolest meil tegemist kahjuritega – inimestega, kes on manipuleeritavad ja šantažeeritavad, aga kes võib-olla ka oma liberaalsete vaadete poolest lihtsalt vihkavad Eesti rahvast, vihkavad eesti keelt, vihkavad eesti kultuuri, tahavad, et meie haridus oleks ingliskeelne, tahavad, et meie tänavakeel oleks venekeelne,» loetles Helme.

«Võib-olla sajad tuhanded naised nendest hakkavad prostitutsiooniga tegelema. Kes võtab mürki ja ütleb, et see nii ei lähe?»

Veidi hiljem märkis Helme, et ta sooviks muuta oma öeldut. «Ma ei ole kunagi ega kusagil, ega ka meie fraktsiooni liikmed teised, minu teada, seadnud kahtluse alla seda, et sõjapõgenikke on vaja abistada. Küsimus on massiimmigratsioonis laiemalt. Aga seda massiimmigratsiooni ka sõjapõgenike osas peab riik kontrollima, ohjama ja maandama kõik riskid. Sellele juhtisin ma tähelepanu,» selgitas ta, mida ta siis tegelikult mõtles. «Ja mis puutub pumba juurde saamisse, siis ka pumba juures peab olema operaator, kes tuleb pumba käsitlemisega toime. Praegune koalitsioon sellega toime ei tule,» rõhutas ta.  

Riigikogulastele on Helme öeldu tülgastav

«Täna keskpäeval aplodeeris EKRE fraktsioon püsti seistes koos teiste riigikogu liikmetega parlamendi ees videokõnega esinenud Ukraina presidendile Volodõmõr Zelenskõile,» kirjutas Tõnis Mölder (KE) sotsiaalmeedias ja lisas, et mõni tund hiljem alandas Mart Helme sealsamas Ukraina naisi. «Mul ei ole sõnu. Mart Helme avaldus on hale, alandav ja tülgastav. Naiste alandamine ükskõik millises olukorras on lubamatu!»

Isamaa fraktsiooni liige Urmas Reinsalu sõnul ei ole küsimus riigikogu liikmes ega ka selles, kas seda öeldakse enne või pärast Ukraina presidendi kõnet. «See on jõle mõttekäik ja seda ma loodan, et Eesti inimesed seda ei jaga,» lausus Reinsalu. 

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liige Indrek Saar palus EKRE kolleegidel Mart Helme sõnakasutusele tähelepanu juhtida. 

«Ma saan aru, et emotsioonid käivad üle. Koalitsioon käitub ka seda kriisi ära kasutades aeg-ajalt nendest reeglitest üle sõites, mis oleksid parlamendis elementaarsed. Aga palun mõelge selle arutelu peale, mis meil oli eile siin, ja siis pange sinna otsa need sõnad, millega Mart Helme oma kõne lõpetas. Ja siis mõelge selle peale, kuidas Vladimir Putin püüab sildistada Ukraina inimesi, sõimates neid muu hulgas narkomaanideks,» ohkas Saar. 

Indrek Saar. 
Indrek Saar. Foto: Eero Vabamägi

«Ja siis mõelge, kas ikkagi on adekvaatne tulla riigikogu pulti ja hirmutada kogu Eesti rahvast Ukraina prostitutsiooniga, selles sõnastuses, nagu ta kõlas,» koputas Saar EKRE fraktsiooni hingele.

Ta lisas, et ei tasu pingeid tekitada, kuna aeg on niikuinii närviline. «Palun ärme kruti sellisel kombel ise pingeid ja ärme solva neid, kellel on täna kõige raskem,» sõnas Saar.  

Riigikogu esimees Jüri Ratas (KE) ütles Postimehele, et ta kindlasti ei toeta sellist sõnakasutust ega ka sisu. «Inimesed põgenevad sõja eest siia, me aitame neid ja selliselt neid kõnetada või nende kohta öelda, seda ma ei pea õigeks,» rõhutas Ratas. «Reeglina peaks sellele reageerima ka juhataja.»

«Minu hinnangul on tegemist räige solvanguga sõja, vägivalla, vägistamiste ja muude jubeduste eest põgenevate Ukraina naiste suhtes,» lausus riigikogu aseesimees Hanno Pevkur (RE) Postimehele. Tema sõnul muudab veelgi karmimaks sõnavõtu asjaolu, et midagi sellist ütleb riigikogu liige veidi pärast seda, kui Ukraina president on riigikogu ees Eestit tänanud toetuse ja abi eest ning juhtinud tähelepanu Vene sõjaväelaste julmusele Ukrainas.

Kommentaarid (100)
Copy
Tagasi üles