Siim Kallas: eile toimunu on ohusignaaliks eesti kogukonnale (8)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Siim Kallas
Siim Kallas Foto: Eero Vabamägi

Reformierakonna fraktsiooni liige Siim Kallas kirjutas sotsiaalmeedias, et Keskerakonna ühinemine Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna alushariduse eelnõu ettepanekutega on ohusignaal tervele Eesti kogukonnale. 

Eile hääletasid Keskerakond ja EKRE vastu riigikogus esimesele lugemisele jõudnud alushariduse eelnõule, mille üle otsustas valitsus konsensuslikult ja mis olnuks algatajate sõnul oluline samm eestikeelse alushariduse poole. 

Eelnõu järgi oleks lasteaia õppekeel alates kolmeaastastest lastest üldjuhul eesti keel ja aastaks 2027 peaks igas rühmas olema täiskohaga tööl vähemalt üks eesti keelt valdav õpetaja. Lasteaiapidaja otsusel võinuks rühmas lisaks eesti keelele kasutada ka teist õppekeelt või teisi õppekeeli, kuid eestikeelne õpe pidanuks olema tagatud vähemalt pooles ulatuses. EKRE ja Keskerakonna saadikute häältega hääletati see eelnõu menetlusest välja.

«Eile toimunu on ohusignaaliks Eesti kogukonnale, sest meie keelt ei taheta; eesti keele kasutamist takistatakse; endine Keskerakond on tagasi ja EKRE on liidus venemeelsetega, mis ei ole üllatus,» kirjutas Siim Kallas. 

«Õnneks on valimised tulekul,» lisas ta. 

Kui meil on üks väga põhimõtteline otsus – kas minna või mitte minna üle eestikeelsele haridusele lasteaias – ja sellele vajutatakse tagasilükkamist ning seda Keskerakonna ja EKRE poolt, siis seda siiralt ei taheta, leidis Kallas.

Alushariduse ja lapsehoiu seaduse kohaselt on alates 3. eluaastast lasteaia õppekeel eesti keel. Kui praegu kehtiva seaduse järgi on lubatud lasteaiapidajal kehtestada rühmades täielikult ka muu õppekeel, ning mitmed kohalikud omavalitsused on seda võimalust ka kasutanud, luues vene õppekeelega lasteaedu või rühmasid, siis uue seaduse järgi seda võimalust ei ole.

Vene õppekeeles õpib Eestis praegu 9456 lasteaialast ehk 14 protsenti kõikidest 97 koolieelse lasteasutuse 542 rühma lastest. Lisaks käib keelekümblusrühmas 3720 last ehk 5,5 protsenti. Keelekümblusmeetodit kasutatakse 62 koolieelse lasteasutuse 205 rühmas.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles