Ossinovski: Kallas tõmbas täna Ratase, Helme ja Seederi vandenõult suitsukatte (19)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Jevgeni Ossinovski
Jevgeni Ossinovski Foto: Remo Tõnismäe

Tallinna volikogu esimehe Jevgeni Ossinovski (SDE) sõnul käivad kuulujutud, et tuleval nädalal tullakse välja EKREIKE koalitsiooniga.

«Olen juba mõnda aega absoluutselt veendunud, et Jüri Ratase valitsus EKRE ja Isamaaga on juhtide tasemel kokku lepitud. Arvestades ärevat olukorda rahvusvaheliselt ning peaministri üsna kõrget toetust, ei saanud eeskätt Isamaa sellise valitsuspöördega lihtsalt nõustuda,» tõdes Jevgeni Ossinovski oma sotsiaalmeedias.

Ta lisas, et seda ei toetaks suur osa nende fraktsioonist ning tõenäoliselt ka valijaist. Lisaks arvab Ossinovski, et Ratas võis peljata ka kriitikat, et kuidas ta nüüd, sõja ajal, oma «võimuiha süüdimatult rahuldab».

«Tegeliku salakokkuleppe varjamiseks on viimastel nädalatel etendatud variteatrit, justkui asi oleks lapsetoetustes. Plaani järgi pidi järgmisel nädalal uus kuldne trio pidama ööistungitel «kangelaslikku» võitlust laste heaolu nimel, hääletades läbi muudatusettepanekuid. Kõik ainult laste nimel. Siiralt, eks,» ironiseeris Ossinovski. 

Seejärel oleks tema sõnul saabunud lõppmäng, mille Priit Sibul (Isamaa) juba sel kolmapäeval välja lobises: «Peame leidma tekkinud olukorrale lahenduse. Tegemist on põhimõttelise küsimusega. Riigikogu peab ennast kehtestama ja lükkama tagasi peaministrierakonna katsed vaikiva ajastu kehtestamiseks.»

Ossinovski sõnul oli siis juba nende lahendus selge – peaminister tuleb tagandada. «Ei tahaks Keski ja EKREga valitseda, aga no mis sa teed! Ega Eesti ei saa jääda valitsemata,» kirjutas sotsiaaldemokraat. 

«Kujunenud olukorras on peaministri otsus lasta lahti Keskerakonna ministrid asjakohane. Esiteks see kiirendab Eesti jaoks teovõimelise valitsuse tekkimist, praeguses olukorras on võimuvaakum lubamatu,» toonitas ta.

Teiseks võtab see Ossinovski hinnangul Jüri Ratase, Martin Helme ja Helir-Valdor Seedri vandenõult suitsukatte. «Nüüd peab Isamaa ausalt tunnistama, et nemad ei taha valitsust sotside ja Reformierakonnaga, vaid tahavadki aidata võimule Keskerakonna ja natsionaalpopulistid,» rõhutas Ossinovski. 

Ossinovski prognoos järgmiseks üheksaks kuuks

Ta lisas, et Seederi otsust saab ka välja lugeda sellest, kui Kallas kutsus ta valitsuskõnelustele: mitte «jah, sõnastame oma poliitilised prioriteedid ja tuleme läbi rääkima», vaid «hoopis peaminister peaks tagasi astuma».

«Muidugi, sest juhul, kui Kallas ise tagasi astuks, ei peaks ta sundima oma fraktsiooni peaministri umbusaldamise poolt hääletama,» tõdes Ossinovski. 

«Seega, EKREIKE teine tulemine on juhtide tasemel parafeeritud ning sellega minnakse lõpuni. Ainus, mis seda veel saaks takistada, on umbes pool Isamaa fraktsioonist, keda oma juhtide salaplaani ei ole pühendatud,» märkis Ossinovski.

Ta lisas, et isamaalastel on ka meeles, kui piinlik oli eelmisel korral EKREga ühes valitsuses olla. Lisaks oleks Isamaale kasulikum, kui EKREt valitsuses ei ole. «Aga kas neil on poliitilist jõudu oma juhtidele vastu astuda, näitab aeg. Nende varasem käitumine seda kahjuks ei kinnita (erandiks Viktoria),» kirjutas Ossinovski, viidates Viktoria Ladõnskaja-Kubitsale. 

Ossinovski tõi ära ka järgneva üheksa kuu kõige tõenäolisema stsenaariumi: «Kinnitame turvavöö ning valmistume taas valitsuseks, kes alandab ja kiusab oma inimesi, Ukraina põgenikke ja välispartnereid; valmistume suurejooneliseks korruptiivseks või lihtsalt jaburaks rahakülviks ning äärmuskonservatiivse agenda tagasitulekuks. Ja seda kõike ärevas rahvusvahelises olukorras.»

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles