Ligi: tohutult inspireeriv on näha partnerit tulemas koalitsiooniläbirääkimistele hapu näoga (29)

Postimees
Copy
Reformierakonna aseesimees Jürgen Ligi.
Reformierakonna aseesimees Jürgen Ligi. Foto: Foto: Dmitri Kotjuh

Reformierakonna aseesimees Jürgen Ligi leiab, et riigikogu Isamaa fraktsiooni aseesimees Priit Sibul võiks näidata koalitsiooniläbirääkimistel suuremat koostöötahet ega tuleks kõnelustele rõhutatult hapu näoga.

Ligi kirjutas sotsiaalmeedias, et ootaks läbirääkimiste partnerilt head tahet ja lahket nägu, kuna koalitsioonikõneluste eesmärk on leida sarnasusi.

Avaldame Ligi Facebooki postituse täismahus

Tohutult inspireeriv on näha partnerit tulemas koalitsiooniläbirääkimistele avalikult ja rõhutatult hapu näoga. Isamaa kõnemehe Priit Sibula sõnum on, et neil pole häid valikuid, nad on nii head.

Eks kõik ole erakonnad kaalutlusel, et nende punt on valitsemiseks parem, aga tava on olnud ja inimlikult tundunud seni loomulik, et demonstreeritakse hoopis head tahet ja lahket nägu. Praegu näiteks üksmeelt, milles pole (enam) kahtlust, eestikeelset haridust, kõrgharidust, julgeolekut. Eeltingimusi ei raiuta, vaid sarnasusi kinnitatakse.

Priit Sibul oli Terevisioonis jälle innustav, avaldades toetust kõigele, mille tõttu Kesk valitsusest välja tuli visata – koostöö vastasrinnaga, maksud alla ja toetused üles. Sest kulud saab nimetada investeeringuteks ja raha saada pangast. Nii on ülimugav, sest kuna kogu eelarve kulub printsiibis inimestele, saab kõik kulud teha investeeringu pähe võlgu, nagu on võlgu kuhjatud viis aastat järjest. Enne häbelikult reserve ammendades. Just nagu Ratas, Karilaid, Helme õpetavad ja mida Isamaa enne neid ei teadnud.

Kui inimene on investeering, eriti perekond, onju, tehakse ta valmis intresside tootmiseks riigile ja arvutada ega makse pole siis vaja.

Või? Ökonomistid räägivad miskipärast vastupidist juttu, et riigi ülekulu toodab hinnatõusu spiraali ja kustutab majandust, laene aga tuleb siis maksta aina kallima uue laenuga.

Uuenduslik oli ka Sibula jutt, et kui läbirääkimispartneritest kellelgi on peaminister, pole nad võrdsed. Kuidas see küll teisiti saaks olla, ei tea. Sest ka tagasi astunud peaminister jääb peaministriks edasi kuni järgmise ametisse asumiseni, järgmine ent selgub alles pärast, mitte enne läbirääkimisi. Seepärast on ka Isamaa koalitsiooni kutsunud peaminister, seda nii 2007, 2011 kui 2019.

Muidugi võib poliitikas seada eesmärgiks uue reaalsuse, aga inimühiskonnast on üldiselt teada, et enda maailma keskmesse seadmine võib töötada ainult teistest tugevamal, ent ainult lühiajaliselt. Ja et kokkusaamistel tasub menüüsse valida mahedamaid roogi kui üks toores köögivili, mis silmad vett jooksma paneb. Aga nojah, pärast teda ilmus eetrisse ajakirjanik ütlema, et tal on täiesti kama, mis valitsus meil on. Aga miks peaks su arvamus siis üldse eetrit enda käes hoidma ja kedagi huvitama, kui sind ennast ei huvita? Rääkigu need, kes hoolivad ja põhjendavad.

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles