FOTOD JA VIDEO Koalitsioonikõneluste esimesel päeval oli fookuses haridus: «Seal on meil kõige suurem ühisosa» (24)

Postimees
Copy

Reformierakond, Isamaa ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond alustasid täna Toompea lossis koalitsioonikõnelusi võimuliidu moodustamiseks. Erakonnad annavad pressikonverentsil teada, kuhu kõnelustel jõuti.

Täna oli koalitsioonipartnerite fookuses eelkõige haridusvaldkond. Peaminister Kaja Kallas sõnas ajakirjanikele, et üldises plaanis on haridusküsimustes partnerite vahel suur ühisosa. Räägiti nii eestikeelsele alusharidusele üleminekust, kõrghariduse rahastamisest kui ka laste huvihariduse toetamisest.

Kas koalitsioonilepingusse jõuab ka konkreetne aasta, mil soovitakse muuta kõik lasteaiad või klassid eestikeelseteks?

«Jaotaks selle kaheks: üks pool on alusharidus, kus on meil kõige suurem ühisosa. Seal on küsimus, kui varaseks saame selle aja tuua, et see oleks tehtav. Teine pool on suurem amps, mis puudutab põhiharidust ja seal on meil vaja läheneda etapiviisiliselt,» selgitas Kallas, kuid lisas, et kindlat aastat paika ei pandud.

«Meil on erakondades oma hariduseksperdid - leppisime kokku, et need eksperdid istuvad korraga maha, et see samm oleks tehtav ja klapiks kõigile,» märkis Kallas.

Tõnis Lukase sõnul oli Isamaa sama meelt. Tema arvates on loodav koalitsioon üldisele eesti õppekeelele üleminekul lähemal kui kunagi varem on Eestis oldud. «Detailid aga vajavad täpsustamist,» sedastas ta.

Läänemets rõhutas, et haridusküsimus vajab pikemat süvenemist. «Kuidas mitte ainult koolimajas, vaid ka majast väljaspool integratsioon toimuks,» rääkis ta.

Kust peaks tulema raha võimalike otsuste elluviimiseks?

Kallase sõnul on kokku lepitavad otsused kõik otseselt seotud rahavajadusega. «Neid tuleb vaadata lõpuks, kui meil on kõik rahavajadused kaardistatud,» märkis ta.

«Loomulikult me majandame väga kohusetundlikult ja ülearust laristamist selle valitsusega kindlasti ei tule,» lubas Lukas, nentides siiski, et majandus- ja eelarveküsimuste juurde täna veel ei jõutud.

Kuidas on lood peretoetuste eelnõuga, mis praegu riigikogu töö sisuliselt seisma on pannud?

«Ma arvan, et see on olnud meie poolt julge, et me seda elevanti toas ka puudutasime,» tõdes Kallas. «See nõuabki rohkem aega. Püüame lahendust leida,» lisas ta.

«Küsimus ei ole obstruktsioonis. Küsimus on, mis probleemi me lahendame. Kas lahendame inimeste toimetulekuprobleemi? Sellega seda otseselt ei lahenda. Või lahendame iibeprobleemi? See on täiesti teine teema,» märkis Kallas, lisades: «Aga poliitikas tuleb teha kompromisse. See on ühe partneri jaoks väga oluline.»

Kui kiirelt läbirääkimised liiguvad? Millal võiks koalitsioonileping valmis olla?

«Proovime võimalikult kiiresti ära teha. Peame olema aga valmis, et ka pärast jaanipäeva võib riigikogu erakorraliselt koguneda,» märkis Läänemets, viidates reeglistikule, mille kohaselt peab valitsus saama parlamendilt volitused.

Kallase hinnangul ei ole võimalik praegu kindlat kuupäeva paika panna. «Tegemist on väga põhjalike partneritega,» nentis ta. «Meie soov on läbirääkimistega teha kiiresti.»

Lukas: «Loomulikult praegu me häälestume suhteliselt lühiajaliseks kokkuleppeks, aga me näeme, et väärtuselised-eetilised ja ka strateegilised otsused on selles koalitsioonis võimalik ära teha.»

Kas oli juttu ka peaminister Kaja Kallase võimalikust tagasiastumisest enne uue valitsuse moodustamist?

«Läbirääkimistel me seda täna ei puudutanud,» tõdes Lukas. Läänemets lisas, et selle pärast ei tasuks muretseda: «Lõpuks lepime kokku, kuidas me seda teeme. Koalitsioon toimib ühiselt.»

Homme kell 9 kogunevad erakondade delegatsioonid taas läbirääkimisteks, mil laual on eelkõige julgeoleku- ja energeetikaküsimused.

Reformierakonna läbirääkimisdelegatsiooni kuuluvad Kaja Kallas, Keit Pentus-Rosimannus, Jürgen Ligi, Timo Suslov, Mart Võrklaev, Gerrit Mäesalu, Valdo Randpere ja Erkki Keldo.

Isamaa koalitsiooniläbirääkimiste delegatsiooni kuuluvad erakonna esimees Helir-Valdor Seeder, aseesimehed Urmas Reinsalu, Tõnis Lukas, Riina Solman, peasekretär Priit Sibul ja volikogu esimees Mart Maastik. Hiljuti operatsiooni läbi teinud Seeder osaleb läbirääkimistel videosilla vahendusel.

Sotsiaaldemokraatide poolt on esindatud Lauri Läänemets, Helmen Kütt, Riina Sikkut ja Eduard Odinets.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles