Keskerakond taotleb kütuseaktsiisi langetamiseks erakorralist riigikogu istungit

Postimees
Copy
Keskerakond tegi ettepaneku kutsuda kütuseaktsiisi langetamise arutamiseks kokku riigikogu erakorraline istung.
Keskerakond tegi ettepaneku kutsuda kütuseaktsiisi langetamise arutamiseks kokku riigikogu erakorraline istung. Foto: Sander Ilvest

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon tegi ettepaneku kutsuda reede hommikuks kokku erakorraline istung, et arutada kütuseaktsiisi langetamist Euroopa Liidu miinimumtasemeni.

Praegu on pliivaba bensiini aktsiisimäär 563 eurot 1000 liitri kütuse kohta. Eelnõu järgi langetataks aktsiisimäära Euroopa Liidu miinimumtasemele ehk 359 eurole. Tarbijatele toob see umbes 25-sendise hinnalanguse. Diislikütuse aktsiis on kehtiva seaduse järgi 372 eurot 1000 liitri kohta ning ettepanek on see langetada 330 eurole.

Kerge kütteõli aktsiisi vähendatakse samavõrra diislikütuse aktsiisiga ning diislisarnaste raske kütteõli ja põlevkivikütteõli aktsiisi vähendatakse diislikütuse aktsiisiga samas proportsioonis. Nimetatud kütuste avaldatud, kuid jõustumata aktsiisimäärade tõusud jäetakse ära.

Rahanduskomisjoni aseesimehe Jaak Aabi sõnul on mitu riiki erakordselt kõrge inflatsiooni tingimustes kütuseaktsiisi langetanud, tuues näiteks Läti.

«Me ei saa ka lasta tekkida olukorral, kus meie inimesed hakkavad käima massiliselt lõunanaabrite juures tankimas,» ütles ta.

Aabi andmetel on aktsiisilangetusele Riigikogus laiapindne toetus ja ta avaldas lootust, et eelnõu saab enne jaanipäeva vastu võetud.

«See on hea võimalus näidata, et meile läheb inimeste toimetulek päriselt korda. Kütusemüüjad prognoosivad, et hinnakasv jätkub ning see mõjutab kaupade ja teenuste hindu. Arvestades seda, kui palju kõrgendatud hindadega laekub näiteks käibemaksu riigieelarvesse, siis ma usun, et inflatsiooni tõttu laekuvad suuremad maksutulud katavad selle julgelt ära,» ütles Aab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles