Reformierakond: keskid jäid Tallinna punamonumentide teisaldamise eelnõus üksi

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Kaitseväe kalmistule pronkssõduri juurde toodud lilled 10. mai hommikul
Kaitseväe kalmistule pronkssõduri juurde toodud lilled 10. mai hommikul Foto: Mihkel Maripuu

Reformierakond teatas, et Keskerakond jäi punamonumentide teisaldamise eelnõus üksi, hääletades neljapäeval Tallinna linnavolikogus ainsana vastu plaanile teisaldada pealinna linnaruumist punamonumendid.

Eelnõu poolt hääletasid Reformierakonna, Eesti 200, EKRE ja Isamaa saadikud. Sotsiaaldemokraadid jäid erapooletuks ning vastu oli Keskerakond.

Nelja Tallinna opositsioonierakonna, Eesti 200, EKRE, Isamaa ja Reformierakonna fraktsiooni algatatud eelnõud linnavolikogu istungil tutvustanud Kristen Michal selgitas, et selle eesmärk oli anda linnavalitsusele ülesanne kaardistada koostöös muinsuskaitseameti ja Eesti Mälu Instituudiga hiljemalt 20. augustiks kõik Tallinna territooriumil asuvad Nõukogude okupatsioonirežiimi loodud punamonumendid ja leida neile sobivam koht, soovitatavalt muuseumis.

Kristen Michal, komisjoni esimees.
Kristen Michal, komisjoni esimees. Foto: Remo Tõnismäe

Ühtlasi tõi ta välja, et need monumendid, mis on matmispaikadel, tuleb vastavalt sõjahaudade kaitse seadusele koostöös kaitseministeeriumi ja sõjahaudade komisjoniga võtta kaitse alla.

«Eesti Vabariigi pealinna linnaruum ei saa olla koduks sümbolitele, mis taastoodavad «nõukogude liidu hiilguse oreooli». Linnavõimul peab Michali sõnul olema alustuseks selge ülevaade, kui palju punamonumente linnas on ja kus need asuvad, ning seejärel saab asuda tegema ettevalmistusi nende teisaldamiseks sobivamatesse asukohtadesse. «Soovitatavalt muuseumidesse, kus neid ei riivaks silma, vaid selgitaksid okupatsioonivõimu kurjuse tähendust Eesti ja teiste vaba maailma rahvaste ajaloos,» lisas ta.

Reformierakond lisas teates, et Mihhail Kõlvarti (KE) juhitav Tallinna linnavalitsus hääletas hiljuti linnavolikogus maha muu hulgas eestikeelsele haridusele ülemineku, keeldus arutamast KAPO aastaraamatus Eesti-vastase tegevusega silmajäänutelt Tallinna teenetemärkide äravõtmist ja hoiab linna maksumaksja palgal silmnähtavalt kremlimeelse retoorikaga esinevat Aleksandr Tšaplõginit.

Keskerakond ei saa täpsest soovist aru

Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Helve Särgava märkis varem rahvusringhäälingule, et neile jääb selgusetuks, mida tegelikult nõutakse — kas jutt on kaitseministeeriumi hallata olevatest sõjahaudadest, Filtri tee kalmistul asuva pronkssõduri uuesti teisaldamisest või Maarjamäe memoriaali lammutamisest, mille kohta on ka arhitektid ja mitmed eksperdid leidnud, et see väärib säilitamist ning rekonstrueerimist? Viimast ei saa tema sõnul linnavalitsuselt ka nõuda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles