Kas tasuta ühistransport kaob? Tekkiv võimuliit võib asja üle vaadata (1)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Tasuta bussisõit
Tasuta bussisõit Foto: Dmitri Kotjuh

Nüüd, kui Keskerakond on opositsiooni kukkumas, siis võiks lisaks eestikeelsele haridusele avaneda võimaluste aken tsentristide «poliitilise lapse», tasuta ühistranspordi üle vaatamiseks.

Siin võib takistuseks osutuda liiga lühike valitsemisperiood enne valimisi ning ka erakondade vahel ei paista veel otsest konsensust.

«Ühistranspordiprojekt on väga madala kasuteguriga, aina kallineb ning ma näen küll, et see võiks olla üks katteallikas mõistlikumatele kulutustele,» lausus reformierakondlane Jürgen Ligi.

Urmas Reinsalu jäi siin aga vaoshoituks: «Tasuta ühistranspordi kaotamise otsust langetatud ei ole. Aga põhimõtteliselt, Isamaa hinnangul... See ei ole olnud Isamaa valimislubadus, ma väljendan nii.»

«Ühistransport on mõistlik üle vaadata küll,» usub sotside juht Läänemets. Ta nendib, et kui Kaja Kallas on teinud ettepaneku seda kärpida, siis sotsid on teinud vastupidise ettepaneku liinivõrku tihedamaks teha.

«Ehk nõudepõhise ühistranspordi pilootprojekte, mis Saaremaal oli, peaks olema rohkem. Kui mõelda, mida kallis kütusehind teeb, siis hajaasustuses on ühistransport hõre ning kui sa enam ei suuda kütust osta, siis on vaja ühistransporti. Ideaalis ütleks meie, et kütuseaktsiisi alandamise asemel – maksab äkki umbes 200 miljonit eurot – paneks meie selle hoopis ühistransporti ja saaksime vägeva ühistranspordisüsteemi Eestisse. See langetaks ära suure hulga transpordimuredest. Seda otsust arvatavasti ei tule,» tõdes Läänemets.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles