Jaanus Karilaid: vaid EKREIKE suudaks Eesti iseseisvat kaitsevõimet tõsta (6)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Jaanus Karilaid.
Jaanus Karilaid. Foto: Eero Vabamägi

Keskerakonna fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid ei mõista, kuidas peaminister ei vaata otsa tegelikkusele – Eesti riigikaitse rahastus ja võimekus on ebapiisav. Ta lisas, et suur muutus toimuks Eesti kaitsevõimes vaid siis, kui tuleks Keskerakonna, EKRE ja Isamaa koalitsioon. 

«Peaminister Kaja Kallas jättis koduvabariigi valitsuskriisi ja lendas jälle välismaale. NATO tippkohtumisele läheb ta hiiobisõnumiga: liitlasväed ei tõtta meile appi varem kui pool aastat pärast vaenlase sissetungi,» kommenteeris Keskerakonna fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid.

Karilaid lisas, et veel nõuab Kaja Kallas, et allianss saadaks siia võõrustada terve diviisi jagu sõjaväelasi.

«Jakob Hurt ütles kõnes «Meie koolitatud ja haritud meestest» (1870) välja kuldaväärt mõtte: «Iga haritud rahvas on üks elav liigendatud olemus, kui tarvilised liikmed kõik temas eneses leitavad, mitte mujalt karguks laenatud. Niisugused rahva liikmed on tema mitmesugused seisused ja ametid. Need peavad igal rahval iseenesest rahva kehast välja kasvama, kui keegi rahvas täit jõudu elada tahab ja mitte sellega rahul ei või olla, et teda ikka teised peavad juhatama, lükkama, tõstma, kaitsma, et iseenesest sammugi edasi ei saa tehtud.» Need sõnad puudutavad ka Eesti iseseisvat kaitsevõimet,» rõhutas Karilaid. 

«Kurb tegelikkus, millele peaminister ei taha otsa vaadata: meie iseseisva riigikaitse rahastus ja võimekus on ebapiisav,» nentis Karilaid ja lisas, et ei paista, et ka loodav koalitsioon patriootilise muutuse tooks.

«Ainult kolm tõesti Eesti tuleviku eest mures erakonda ─ Isamaa, EKRE ja Keskerakond ─ suudaksid üheskoos asjaloosse tuua järsu ja põhjaliku pöörde, tegema vajalikud investeeringud kohe ja täies mahus niihästi kaitseväele kui kaitseliidulegi,» leiab Karilaid. 

«Peaminister Kaja Kallas naasis NATO nõupidamiselt ähmi täis: mida me nüüd teeme? Kogu aeg valetasime teistele ning iseendale, kui vägevad me oleme, kui tõhusalt me oleme valmis tõrjuma sissetungijat maa ja vee peal, õhus. Ja nüüd äkki peamegi ise enda eest seisma! Korraga selgus, et meie iseseisvusel on siiski ka oma sõjaline vorm. Keskerakond on valmis selle vormi täitma selge sisuga. Esmalt Eesti!» lisas Karilaid. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles