Bolt skeemitab kulleriäris maksudega (4)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Bolt Foodi kullerid tegutsemas Tallinna kesklinnas.
Bolt Foodi kullerid tegutsemas Tallinna kesklinnas. Foto: Taavi Sepp

Eesti seadused ütlevad, et kui firma või asutus (tehnilise terminiga juriidiline isik) maksab eraisikule millegi tegemise eest raha, peab firma selle makse pealt kinni pidama tulumaksu ja tegelikult (kui tegu on töösuhtega) maksma ka sotsiaalmaksu. Bolt maksab toidukulleritele, et need viiksid toitu restoranidest inimestele koju, aga makse Bolt ei tasu. Selle asemel on ettevõte pununud toidukulleriäri ümber keerulise ja mitmeti mõistetava juriidilise skeemi, mille tulemuseks on maksuvaba tsooni loomine.

Bolt ei tõlgenda oma suhet kulleritega kui töösuhet. «Bolti platvormil teenust osutavate kullerite osas ei ole õige kasutada termineid nagu Bolti heaks täiskohaga või osalise kohaga töötamine. Kullerid ei ole Bolti töötajad, vaid iseseisvad teenuseosutajad,» märgib Bolt Food Eesti juhataja Jaagup Jalakas.

Võrdluseks, Bolti konkurent Wolt – nemadki tegutsevad toidukulleriäris – on võtnud aluseks teistsuguse tõlgenduse. Wolti järgi on neil kulleritega töösuhe, nad kasutavad töövõtulepinguid ja maksvad kullerite teenistuse pealt riigile tulumaksu. Postimees suhtles samal teemal veel ühe Eesti ettevõttega, kes plaanib turule tulla sarnases valdkonnas, ja ka nemad kinnitavad, et uurisid turul toimuvat, advokaatide abiga muukisid lahti Bolti skeemi, aga lõpuks otsustasid, et nemad niimoodi tegutseda ei saa. «Täielik maksurisk. Raamatupidajad keeldusid, ütlesid, et nemad sellega kaasa ei läheks.»

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles