VIDEO Varem teravalt Kersnat kritiseerinud Reinsalu peaministri lükkest: see oli tema poliitiline valik (5)

Henry-Laur Allik
, ajakirjanik
Copy

Tagasiastumisest teatanud haridus- ja teadusministrit Liina Kersnat (Reformierakond) varem teravalt kritiseerinud Isamaa on võtnud võimukõneluste käigus silmnähtavalt leebema hoiaku.

Sotside juhi Lauri Läänemetsa intervjuust Postimehele jäi mulje, nagu oleks täna eestikeelse hariduse osas suure edasimineku teinud. Isamaa rahvasaadik Urmas Reinsalu tõdes, et võimukõnelustel oli täna seoses eestikeelse haridusega põhjalik arutelu nn kolme samba küsimuses.

«Jõudsime ühiselt järeldusele, et üleminek eestikeelsele haridusele kõigil haridustasemetel tuleb paika panna seadusega ja see üleminekuperiood ehk ettevalmistav faas peab algama juba sellel aastal, sellel sügisel vastuvõtva seadusega ja tegevuskavaga,» rääkis Reinsalu Postimehele.

Arusaam, kuidas muuta vene koolid eestikeelseks, on Reinsalu sõnul osapooltel üsna sarnane: tuleb motiveerida õpetajaid, suurendada õpetajakoolituse mahtu, toetada nii koole kui koolieelseid lasteasutusi jne.

«Meie arusaam on kahtlemata see, et tulevikus me jõuame selleni välja, et Eestis ei ole venekeelseid koole. Aga kindlasti haridustee valikute osas lapsevanematele, mis puudutab konkreetse kooli valikut, mingit ettekirjutust või kitsendust me ei soovi anda,» selgitas Reinsalu.

Ehkki haridus- ja teadusminister Liina Kersna astus alustatud kriminaalmenetluse tõttu tagasi, siis peaminister keeldus ministri lahkumisavaldust presidendi juurde viimast. Kuigi Isamaa on olnud teatavasti suur Kersna kritiseerija, ütleb Reinsalu praegu, et selline on peaminister Kaja Kallase poliitiline valik. «Meie ei ole oma hoiakut või kriitikat nende probleemide üle, mis on viinud ka kriminaalmenetluseni, vaka all hoidnud ja oleme nendele osundanud,» märkis Reinsalu.

Vaata täispikka intervjuud videost.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles