Erakondade reitingud: Isamaa möödus Eesti 200-st (9)

BNS
Copy
Helir-Valdor Seeder.
Helir-Valdor Seeder. Foto: Kermo Benrot

Samal ajal, kui erakondade reitingutabeli esikolmik püsib muutumatuna, möödus viimase nädalaga Isamaa Eesti 200-st.

Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti AS-i küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 33,7 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 19,6 protsenti ja Keskerakonda 16,7 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Esikolmikus nädalaga olulisi muutusi ei toimunud ning Reformierakonna suur edu järgnevate ees püsib. EKRE jääb peaministriparteist 14,1 protsendipunkti kaugusele ning Keskerakond EKRE-st 2,9 protsendipunkti kaugusele.

Esikolmikule järgnevad Isamaa 9,4 protsendiga, Eesti 200 9,3 protsendiga ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 8,6 protsendiga.

Isamaa ja Eesti 200 vahetasid kohad

Viimaste tulemuste põhjal on Isamaa tõusnud napilt Eesti 200 ette populaarsuselt neljandaks erakonnaks. Pikalt langustrendis olnud Eesti 200 toetus on praegu 10,4 protsendipunkti võrra madalam kui märtsi alguses. Neile järgneb SDE, kes on viimase viie nädalaga oma toetust kasvatanud 2,3 protsendipunkti võrra.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 51,7 protsenti ja opositsioonierakondi 36,3 protsenti vastajatest.

Tartu ülikooli Skytte poliitikauuringute instituudi teadur Martin Mölder tõdes, et hiljutine ennustus Eesti 200 ja Isamaa toetuste kohta on vähemalt hetkeks realiseerunud, kaalukauss on kergelt Isamaa kasuks ning pigem on tõenäoline, et need kaks erakonda on toetustabelis vähemalt praeguseks oma kohad vahetanud.

Eesti 200 toetus oli viimati nii madal 2020. aasta novembris ning Isamaa oma nii kõrge 2019. aasta aprillis vahetult pärast eelmisi riigikogu valimisi. Isamaa toetus oli Eesti 200 omast kõrgem kuni 2019. aasta lõpuni.

Olukord nagu enne kohalikke valimisi

«Tundub, et Reformierakonna tugev positsioon ning Isamaa otsus astuda uuesti kolmikliitu sotsiaaldemokraatide ja oravatega on võtnud paljudelt valijatelt ajendi Eesti 200 toetamiseks ning see muudab kindlasti keeruliseks ka tekkivatel Parempoolsetel endale kandepinda luua,» ütles Mölder. 

Parlamendivälise Eesti 200 toetus on viimastel kuudel langenud kõikides valijaskonnagruppides.

«Üks suuremaid erinevusi tuleb välja aga rahvuste lõikes – vene valijate hulgas on langus viimasel ajal olnud väiksem ning praeguseks on erakonna toetus kahe rahvusgrupi lõikes taaskord võrdsustunud, nagu see oli kohalike valimiste eel. Samas on Isamaa toetus kasvanud ennekõike eestlastest valijate hulgas, kuigi ka vene valijate seas on viimastel nädalatel märgata teatud toetuse kasvu,» ütles Mölder.

Ülejäänud erakondade positsioonides tema sõnul suuremaid muutusi märgata ei ole. Reformierakonna toetus on taas mõnevõrra kasvanud ning seega on nende mitu nädalat kestnud kerge langustrend praegu lõppenud. EKRE ja Keskerakond püsivad samal tasemel, kus nad üldiselt viimastel nädalatel on olnud ning suuri lühiajalisi muutusi nende toetuses pole märgata.

«Sarnaselt Isamaale on uue valitsuse moodustamisest märgatavalt kasu saanud ka Sotsiaaldemokraatlik Erakond, kelle toetus on samuti juba mitmendat nädalat kasvutrendis. Sotsid on jõudnud tagasi tasemele, kus nad olid kohalike valimiste ajal,» lisas Mölder.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles