Vene opositsioon plaanib ülehomseks protestipäeva

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene miilits ajas detsembris opositsiooni meeleavalduse Moskvas laiali.
Vene miilits ajas detsembris opositsiooni meeleavalduse Moskvas laiali. Foto: AP / Scanpix

«Mittenõustujate marsi» tavapärased korraldajad teatasid, et laupäevane aktsioon Moskvas toimub mitte ühes varem kindlaksmääratud paigas, vaid mitmel pool samaaegselt, kandes seekord nime «mittenõustujate päev».


«Me otsustasime oma jõud laiali hajutada ja seekord toimub aktsioon pealinna erinevates kohtades,» selgitas pressikonverentsil skandaalne natsionaalbolševike juht Eduard Limonov, kes kuulub opositsiooniliikumisse Teine Venemaa.

Limonovi sõnul viiakse üks aktsioonidest, milleks pealinna võimud luba pole andnud, ilmselt läbi kell 14.00 kohaliku aja järgi Triumfi väljakul, kuhu kogunevad natsionaalbolševikud ning ka tema ise.

Teise Venemaa ridadesse kuuluvad Ühendatud Kodanikurinde (OGF), Oborona ja Smena aktivistid aga kavatsevad pidada eraldi ürituse teises paigas, märkis Interfax.

«31. jaanuaril kujunev olukord on uus. See on opositsioonile uus tegevusplaan, kui protestiaktsioon ei toimu ühes kohas, kuhu kuhjatakse kokku miilits, vaid erinevais paikades,» märkis liikumise Solidarnost täitevjuht Deniss Bilunov.

Garri Kasparovi ilmumist limonovlaste kogunemispaika Triumfi väljakul oodata ei tasu, lisas ta. Samas ei välistanud aktivist, et endine maletšempion võiks saabuda mõnele teisele meeleavaldusele.

Oborona grupi liider Oleg Kozlovski ütles, et nemad koonduvad kella kolmveerand kahe ajal 1905. aasta tänava metroojaama juurde. «Teile mõistetavatel asjaoludel ei tohi me teile avaldada seda, mis marsruudil edasi liigutakse ja kus toimub aktsioon, kuid me teatame sellest kohtumispaigas,» lisas ta.

Moskva võimud hoiatasid pärast opositsiooni pressikonverentsi meeleavaldajaid seaduserikkumiste eest, mida Limonov oma keelatud organisatsiooniga ilmselgelt plaanivat.

Samas lükati tagasi süüdistused, nagu ei oleks linnavõim valmis dialoogiks, ning lubati reageerida kiiresti kõigile parteide või ühiskondlike liikumiste taotlustele avalike ürituste korraldamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles