Narva poliitjõud otsustasid: tank teisaldatakse (16)

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
7. august Narva tankimonumendi juures.
7. august Narva tankimonumendi juures. Foto: Konstantin Sednev

Narva linnas koalitsiooni moodustanud fraktsioon Narva Tulevik ja Eesti 200 langetasid pühapäeva õhtul otsuse, mille kohaselt teeb Narva linnavolikogu linnavalitsusele ülesandeks Narva tank ise teisaldada.

«Arvestades Eesti Vabariigi otsust viia ära Eesti avalikust ruumist kõik punaarmee monumendid, ning meeleavaldusi, mis see otsus on Narvas põhjustanud, teeme otsuse kutsuda esimesel võimalusel kokku Narva linnavolikogu istung, kus võtame vastu otsuse anda Narva linnavalitsusele ülesande demonteerida Narva tank ning viia see ajutiselt ära hoiule suletud ja turvalisse kohta, mis asub Narva linna territooriumil,» seisis Narva koalitsiooni otsuses.

Kuna selle monumendi vastu on suur ühiskondlik huvi, siis luuakse Narva linnavolikogu juurde ajutine komisjon, mis teeb otsused Narva linna valduses olevate kõikide punamonumentide tuleviku kohta, otsustas koalitsioon.

«Sellise komisjoni loomise pakkusid välja Narva elanikud ning me peame seda õigeks olukorras, kus peame saama selguse kõikide Narva territooriumil olevate punaarmee ja nõukogude monumentide saatuse osas,» lisati selgituseks.

Narvas kogunesid tankimonumendi juurde kümned inimesed.
Narvas kogunesid tankimonumendi juurde kümned inimesed. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Eesti 200 Narva piirkonna juhi Denis Larchenko sõnul on koalitsiooni soov leevendada tanki ümber tekkinud pingeid. «Me peame tegema otsused Narva punamonumentide tuleviku kohta ja seda peavad tegema narvakad ise. Me mõistame väga hästi, milliseid pingeid on Narva tanki teema ühiskonnas tekitanud ja me ei soovi protsessiga venitada, sest pingeid aina suurenevad,» ütles Larchenko.

Ta lisas, et mitte keegi Narvas ei soovi uue pronksiöö kordumist ja sellele küsimusele leitakse lahendus koostöös kohalike organisatsioonidega. «Meil on siiras lootus, et ka linnavolikogu opositsioon toetab meie ettepanekut ning me saame selle teemaga töiselt edasi liikuda,» rõhutas Larchenko.

Kristina Kallas peab otsust märgiliseks

Eesti 200 juht Kristina Kallas.
Eesti 200 juht Kristina Kallas. Foto: Konstantin Sednev

Erakonna Eesti 200 esimees Kristina Kallas leiab, et Narva linnavolikogu koalitsiooni otsus Narva tank ise demonteerida on õige ja julge ning näitab muutust, mis piirilinna juhtimises on toimunud.

«Pean väga märgiliseks seda, et nädalapikkuse läbirääkimiste tulemusel on narvakad ise jõudnud otsuseni tank demonteerida. Käisin reedel Narvas ja kohtusin meie meeskonna liikmetega ning vestlusest koorus välja otsus, et pingete leevendamise eest lasub vastutus narvakatel endil.»

Kallase sõnul näitab Narva volikogu koalitsiooni otsus muutusi, mis piirilinna juhtimises on aset leidnud. «See on suur muutus, mis näitab seda, et tänane Narva volikogu koalitsioon tegutseb kogu Eesti huvides. Narvakad mõistavad väga hästi, milliseid lõhesid ühiskonnas on see monument tekitanud ning kõigi soov on, et me jõuaksime rahumeelsele kokkuleppele.»

«Meil on veel suur töö ees Narvas hariduse reformimisel ja poliitilise juhtimiskultuuri muutmisel, kuid koalitsioon on väga pingelises olukorras teinud õiged otsused,» rõhutas Kallas.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles