Keskerakonna fraktsioon: elektribörs vajab kiiret reformi, vastasel juhul tuleb sealt lahkuda (1)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Jaanus Karilaid.
Jaanus Karilaid. Foto: Eero Vabamägi

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid ütles, et valitsus peab kohe ette võtma elektribörsi põhjaliku reformi, vastasel juhul tuleb Eestil Nord Pooli börsilt lahkuda.

«Oleme aru saanud, et tänases olukorras börs ei toimi – kaitseta on nii eratarbijad kui ka ettevõtted,» rääkis Karilaid. «Praegune süsteem võimaldab spekulantidel kriisis teenida hõlptulu ega kohusta võimekatel ja varudega ettevõtetel turul osaleda. Samuti peab börsi tegevus olema märksa avatum.»

Karilaiu sõnul on valitsuse suur strateegiline viga jätta elektrituru reformis koalitsiooni huvi alt välja ettevõtted. «Tootmiskulude kasv tekitab ahelreaktsiooni, kandudes poelettidele, nõrgestades tööstuste konkurentsivõimet ning tõstes majutus- ja puhkeasutuste hindu. Nägime eile, kui elektrihind tõusis absoluutkõrgusesse – 4000 eurot megavatt-tunni eest –, et see mõjus halvavalt paljudele väikeettevõtetele, kes olid sunnitud ajutiselt oma uksed sulgema,» rääkis ta.

«Narva-Jõesuus asuv Noorus SPA on juba teatanud nii töötajate masskoondamisest kui ka võimalikust sulgemisest. Ja see on alles algus. Kui peaminister Kaja Kallas ei tegutse otsustavalt ja tõhusalt, ähvardab ettevõtteid pankrottide laine, tuhanded inimesed jäävad töötuks,» lausus Karilaid. 

Karilaid meenutas Ratase valitsuse 2019. aasta otsust jätta varustuskindluse tagamiseks reservi põlevkivielektrijaamad ja leiab, et see oli strateegiliselt õige. «Kui põlevkivil töötavad plokid oleks kinni pandud, näeksime tunduvalt kõrgemat elektrihinda,» selgitas Karilaid. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles