Erakondade reitingud: Eesti 200 toetus on jätkuvalt languses (1)

BNS
Copy
Kristina Kallas
Kristina Kallas Foto: Pm

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti küsitluse järgi on Eesti 200 toetus jätkuvalt languses.

Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 34,5 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 21 protsenti ja Keskerakonda 16,2 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Viimased koondtulemused kajastavad küsitlusperioodi 25. juulist 22. augustini ning kokku küsitleti 4001 valimisealist Eesti kodanikku.

Nädalaga märkimisväärseid muutusi erakondade toetusportsentides ei olnud ning Reformierakonna suur edu järgnevate ees püsib. Teisel kohal olev EKRE jääb peaministriparteist 13,5 protsendipunkti kaugusele ning kolmandal kohal oleva Keskerakonna vahe EKRE-ga on hetkel 4,8 protsendipunkti.

Esikolmikule järgnevad Sotsiaaldemokraatlik Erakond 8,8, Isamaa 8,5 ning Eesti 200 8,3 protsendi suuruse toetusega.

Isamaa möödus nädalaga taas Eesti 200-st ning on populaarsuselt viies erakond.

Eesti 200 toetus on jätkuvalt langustrendis ning alates märtsi algusest on oma toetusest kaotatud 11,4 protsendipunkti.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 51,8 protsenti ja opositsioonierakondi 37,2 protsenti vastajatest.

Tartu ülikooli Skytte poliitikauuringute instituudi teaduri Martin Mölderi sõnul konkurents Isamaa, sotsiaaldemokraatide ja Eesti 200 vahel jätkub ning nende kolme erakonna toetusnumbrid on üskteisest peaaegu eristamatud. «Sotside ja Isamaa toetuses viimastel nädalatel järjepidevat trendi ei ole. Samas jätkub Eesti 200 toetuse langus, mis on jõudnud 8,3% tasemele,» märkis ta.

Ülejäänud erakondade toetuses märkimisväärseid muutustemustreid tema sõnul ei ole. Keskerakonna üldine toetus püsib suhteliselt stabiilne, kuid nende toetus eestlastest valijate hulgas on liikumas allamäge.

«Keski toetus on eesti valijate seas languses alates 2020. aasta aprillist ning on selles valijagrupis langenud alla 10 protsendi. Nii madal on ta varem olnud vaid korraks, enne Kaja Kallase teise valitsuse moodustamist,» ütles Mölder.

EKRE üldine toetus on püsinud tema sõnul stabiilne, kuigi teatud valijagruppides, nagu näiteks keskmisest suurema sissetulekuga valijad (enam kui 1500 eurot), on nende reiting viimasel ajal väga jõudsalt kasvanud.

Reformierakonna toetus püsib hetkel stabiilne ning viimastel nädalatel paistab, et erakonna toetuste erinevus meeste ja naiste hulgas on taas kasvanud. «Oravate toetus naissoost valijate seas on praegu ligi 10 protsendipunkti kõrgem kui meeste hulgas,» lisas Mölder.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles