Narva volikogu hääletas valitsuse vastu kohtusse mineku vastu (1)

BNS
Copy
Volikogu esimees Žavoronkov (paremal) sõnas eile peaministrit külastades, et tema soov oleks, et Narva pöörduks monumentide teisaldamise asjus riigi vastu kohtusse.
Volikogu esimees Žavoronkov (paremal) sõnas eile peaministrit külastades, et tema soov oleks, et Narva pöörduks monumentide teisaldamise asjus riigi vastu kohtusse. Foto: FOTO: Sander Ilvest

Narva linnavolikogu otsustas kolmapäeval häälteenamusega, et ei tee linnavalitsusele ülesandeks vaidlustada punamonumentide kohta käivad vabariigi valitsuse ning politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektori korraldused.

Korralduste kohtus vaidlustamise poolt hääletas 12 ja vastu oli 20 volikogu saadikut.

«See, et me pöördume kohtusse ja saame sealt otsuse, näitab, et meil on õigusriik,” ütles enne hääletamist otsuse eelnõud tutvustanud Narva linnavolikogu liige Mihhail Stalnuhhin, kes oli ka üks eelnõu algatajatest.

Otsuse eelnõu kohaselt tulnuks Narva linnavalitsusel vaidlustada kohtus vabariigi valitsuse 23. augusti korraldus «Nõusoleku andmine vara riigi omandisse pööramiseks ja vara valitseja määramine».

Selle korraldusega andis vabariigi valitsus PPA-le nõusoleku pöörata riigi omandisse Narva tank, Narva lossipargis olnud punaarmeelaste mälestussarnbalt eraldatud punätaht ja kaks mälestustahvllt, samuti Narva-Jõesuu maanteel olnud mälestusmärgilt «Kolm tääki» eraldatud metallpannoo.

Veel võeti selle korraldusega riigi omandisse Narva jõe ja Viktoria bastioni vahelisel alal paikneva teises maailmasõjas hukkunute ühishaualt eemaldatud punatäht ja mälestustahvel, Narva-Narva-Jõesuu-Hiiemetsa maanteel olnud Merikula dessandi mälestusmärgilt eraldatud ankur ja mälestuskivi.

Otsuse eelnõu järgi teinuks volikogu Narva linnavalitsusele ülesandeks vaidlustada kohtus PPA peadirektori 16. augusti korraldus «Ohu tõrjumine ja korrarikkumise kõrvaldamine ning viibimiskeelu kehtestamine» ja PPA vallasasja hoiulevõtmise protokoll.

Nii valitsuse kui PPA korralduse vaidlustamiseks oleks kasutatud lepingulise juristi teenuseid ja rahastamisallikana linnapea reservfondi.

Ettepanekuga korraldused kohtus vaidlustada tulid välja 11 volikogu saadikut, kes palusid volikogu esimehel otsuse vastu võtmiseks kokku kutsuda erakorralise volikogu istungi.

«Kehtiv seadusandlus sätestab nende dokumentide ja toimingute vaidlustamise võimaluse ning kehtestab vaidlustamise tähtajad ja korra. Vaide esitamisel tuleb kasutada esialgse õiguskaitse rakendamise võimalust, mis keelab kohtumenetluse ajal tankiga igasugused toimingud, eelkõige tanki hävitamise,» märkisid volinikud otsuse eelnõu seletuskirjas.

Volikogu saadikud kirjutasid, et Grafovi mälestussamba ja Tanki monumendi postamendi hävitamise kohta ei ole Narva linnale esitatud ühtegi dokumenti. «Nende toimingute õiguslik alus ei ole selge,» leidsid volinikud.

Narva linnapea Katri Raik on varem öelnud, et kui volikogu võtab vastu otsuse kohtusse minna, astub ta ametist tagasi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles