Reitingud: EKRE toetus jätkab tõusu (22)

BNS
Copy
Martin Helme.
Martin Helme. Foto: Remo Tõnismäe

Erakondade reitingutabeli liidri Reformierakonna toetusnäitaja on juba mitmendat nädalat languses, samal ajal aga kasvab teisel kohal oleva Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) populaarsus.

Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti AS koostöös läbiviidava küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 32,1 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 23,3 protsenti ja Keskerakonda 15,1 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Reformierakonna toetus on viimase kolme nädalaga langenud 2,4 protsendipunkti võrra. EKRE toetus on viimased poolteist kuud liikunud tõusvas trendis ning võrreldes juuli lõpu seisuga on rahvuskonservatiivide toetus praegu 4,1 protsendipunkti võrra kõrgem. Kolmandal kohal oleva Keskerakonna toetus on madalaimal tasemel alates 2019. aasta algusest.

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 9,5 protsendiga, Isamaa 8,5 protsendiga ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 7,9 protsendiga. Esikolmikule järgnevate erakondade toetuses pole viimastel nädalatel suuri muutusi toimunud.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 48,5 protsenti ja opositsioonierakondi 38,4 protsenti vastajatest.

Tartu ülikooli Skytte poliitikauuringute instituudi teaduri Martin Mölderi sõnul on Reformierakonna toetus on hakanud vähenema ning eriti selgelt paistab see välja siis, kui vaadata toetajate absoluutarve. «Alates augusti algusest on erakonna toetajaskond silmnähtavalt vähenenud. Samal ajal aset leidnud eelistuseta valijate arvu kasv on nende suhtelises toetuses seda langustrendi mõnevõrra pehmendanud,» rääkis Mölder.

Samal ajal on jõudsalt oma toetust kasvatanud EKRE, kelle nelja nädala keskmine reiting on praeguseks tõusnud 23,3 protsendini. «EKRE toetus on viimastel kuudel märkimisväärselt tõusnud kõrgema sissetulekuga valijate hulgas. Keskerakonna toetus aga jätkab kahanemist ning on praeguseks jõudnud 15 protsendini. Eestlastest valijate hulgas on erakonna toetus langenud 9,2 protsendini,» ütles Mölder.

«Reitingutabeli alumises osas suuremaid muutusid toimunud ei ole, kuigi ka siin on näha teatud positsioonide korrigeerimist. Eesti 200 on oma toetuse languse peatanud ning on viimastel nädalatel mõnevõrra liikunud uuesti 10 protsendi suunas. Sotsiaaldemokraadid ja Isamaa on natuke kaotanud seda toetuslisa, mida nad said valitsusse minekust, ning nende toetused on hetkel stabiliseerunud umbes kaheksa protsendi piirimaile,» lisas Mölder.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles