Siret Kotka annab selgitusi oma korterite ja hüvitise küsimise kohta (3)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Siret Kotka pidi taanduma sotsiaalkomisjoni aseesimehe kohale.
Siret Kotka pidi taanduma sotsiaalkomisjoni aseesimehe kohale. Foto: Tairo Lutter

Keskerakonna fraktsioon kuulab täna ära riigikogulase Siret Kotka selgituse selle kohta, miks ta kasseerib riigikogu kuluhüvitistest sisse üürimaksu, kui talle kuulub samal ajal Tallinnas kolm korterit.

«Selgitust kindlasti küsime,» lausus Keskerakonna fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid.

Tänane Eesti Ekspress kirjutas, et Siret Kotkal oli Tallinnas kolm korterit, kuid ta ise elab aastaid üürikorterites ja laseb kulud riigikogul kinni maksta.

«Omasin tõesti Tallinnas kortereid, kuid neis elada olnuks minu jaoks ohtlik,» selgitas Kotka täna oma Facebooki postituses. 

Nimelt käis Kotka veel hiljuti kohut Risto Rauamäega, kes on teda ahistavalt jälitanud alates 2020. aastast – Kotka sõnul otsis Rauamäe temaga pidevalt kontakti, mis oli naisele mõjunud hirmutavalt, alandavalt või häirivalt. Sel suvel tunnistas Rauamäe end kokkuleppemenetluses süüdi.

«Olen varemgi kinnitanud, et tundsin hirmu ahistava jälitamise tõttu ning sel põhjusel pidin enese ja oma poja kaitseks kolima üürikorterisse, mille aadressi ma ei avalda. Üürikorteri aadress pole kirjas ka lähenemiskeelus, kust menetlusosaline selle kohe oleks üles leidnud,» lisas ta.

Kotka selgitab, et vaatamata kohtulahendile pole tal veendumust, et ahistaja seda otsust aktsepteerib. «Sel põhjusel säilitan praegugi ettevaatlikkuse ega ole üürilepingut üles öelnud ja oma korterid, mille igakuiseid pangalaenu makseid olin seni tasunud, otsustasin eelkirjeldatud riski vältimiseks samuti ära müüa. Riigikogu kantselei hüvitab üüri, kuid üürikorter pole kodu. Loodan mõistmisele,» kirjutas Kotka.

Huvide dekleratsioon, mis on esitatud selle aasta 31. mail, deklareerib Kotka kolm Tallinnas asuvat korterit. 

Karilaid ütles kella 11 paiku pärast fraktsiooni koosoleku lõppu, et Kotka andis ülevaate toimunust. «Seal oli palju eraelulisi põhjendusi, mis olid seotud tema jälitamisega. Midagi uut peale tema ametliku kommentaari lisada hetkel ei ole,» lausus Karilaid. 

Sotsiaaldemokraatliku erakonna peasekretär Eduard Odinets meenutas Postimehele, et kui ta oli korruptsioonivastase erikomisjoni esimees, siis vihje Siret Kotka korterite kohta laekus isegi mitte komisjoni, vaid kommentaarina poliitiku Facebooki lehele. See juhtus vahetult enne tema lahkumist korruptsioonikomisjoni esimehe ametist. «Jõudsin kiirelt põrgatada seda vihjet komisjoni sekretariaadiga, kuid tuvastasime, et tegemist on Siret Kotka väidetava kiusajaga ja asi võib olla nendevahelistes suhetes, seetõttu jätsin vihje ametliku käiguta, kuna ei olnud ka ametlikku kaebust või kirja vms,» selgitas Odinets. 

«Pean isiklikult elamispinna olemasolu korral Tallinnas või lähivaldades üürikulude hüvitise küsimist küll ebaeetiliseks käitumiseks, isegi kui see on juriidiliselt korrektne. Kuigi ka juriidika kohapealt tuleks täiendavalt analüüsida, kas tegemist ei ole alusetu rikastamisega. Ilmselt annab siin mõningaid vastuseid ka lahend Repinski asjas,» lisas Odinets. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles