Ratas käis Narvas erakonnakaaslasi maha jahutamas (1)

Margus  Martin
, ajakirjanik
Copy
Keskerakonna esimees Jüri Ratas otsustas sidevahendite kasutamise asemel erakonna Narva piirkonna juhatuse liikmetega näost näkku kohtuda.
Keskerakonna esimees Jüri Ratas otsustas sidevahendite kasutamise asemel erakonna Narva piirkonna juhatuse liikmetega näost näkku kohtuda. Foto: Taavi Sepp

Keskerakonna Narva piirkonna juhatus kohtus erakonna esimehe Jüri Ratasega, kellega tuli muu hulgas juttu nii Mihhail Stalnuhhini saagast kui ka Ida-Virumaalt riigikogusse kandideerijatest.

Oma teravate väljaütlemiste tõttu (ta nimetas Eesti võime natsideks ja fašistideks) heideti Stalnuhhin Keskerakonnast välja ning arvati seejärel automaatselt välja ka erakonna Narva piirkonna juhatusest, kus ta oli aseesimees.

Tatjana Stolfat.
Tatjana Stolfat. Foto: Sander Ilvest

Säärased arengud polnud meeltmööda Stalnuhhinit toetanud Narva keskerakondlaste juhtidele, kellel oli eelmisel neljapäeval piirilinnas käinud Ratasele hulk küsimusi.

«Väljendasime oma taunivat seisukohta nii suuliselt kui ka kirjalikult, ent erakonna juhatus tegi pärast kohtumist Mihhailiga sellise otsuse,» ütles Keskerakonna Narva piirkonna juhtuse esimees Tatjana Stolfat usutluses Põhjarannikule.

Tema arvates Stalnuhhiniga seotu nende ja keskuse edasisi suhteid silmas pidades hävitavaks ei saanud.

Ühest juhtfiguurist ilma jäänud Narva keskerakondlased kinnitasid samal koosolekul piirkonna juhatuse uueks aseesimeheks ekslinnapea Tarmo Tammiste ning liikmeks Kirill Gussevi.

Juttu tehti samuti märtsikuistest riigikogu valimistest.

Keskerakond on välja hõiganud, et nende esinumber Ida-Virumaal on Kaido Höövelson. Ehkki nimekirja üksikasjalikum arutelu seisab ees, lausus Stolfat Postimehele, et temagi pooldab Höövelsoni esinumbri staatust, kuid kivisse ei ole midagi raiutud. «Arutame ja mõtleme veel. Situatsioonid muutuvad: kaks kuud tagasi oli Mihhail Stalnuhhin ka meie nimekirjas, aga praegu enam ei ole,» märkis Stolfat. 

Kommenteerides võimalust, et Keskerakonna eesotsas hakkab Ida-Viru piirkonnas kandideerima hoopis Yana Toom, ütles Stolfat, et ta on eurosaadikuga suhelnud ning Toomil sellist plaani ei ole.

Jaanus Karilaid.
Jaanus Karilaid. Foto: Eero Vabamägi

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid lausus, et loetelu erakonnaliikmetest, kes võiksid Ida-Virumaal kandideerida, on pikk, ja kummutas arvamuse, justkui kummitaks Keskerakonda riigikogu valimiste eel Ida-Virumaal kaadripuudus.

«Kui vaatate meie tugevaid kantse Sillamäel, Kohtla-Järvel ja ikkagi ka Narvas, siis küsimus on täna valikutes, kellega läheme. Kindralstaabis käivad veel analüüsid ja arutelud, aga kümme inimest peab olema [Ida-Virumaal] nimekirjas ja sellega Keskerakonnal probleeme ei teki,» tähendas ta.

Karilaid lisas, et ei karda Mihhail Stalnuhhinit puudutanud sündmuste valguses erakonnasisest vastasseisu Ida-Virumaal. «Poliitika on täis vastasseise, neid ei ole vaja üldse karta. Tegelikult võib olla igasugune vastasseis siis, kui seda hästi juhtida, edasiviiv jõud. Mida tugevam erakond, seda rohkem vastasseise. Sellisest konfliktsest pinnasest võib isegi arengut otsida,» lausus ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles