Majanduskomisjon hakkab menetlema ettevõtete universaalteenuse eelnõu

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Alajaam. Foto on illustratiivne.
Alajaam. Foto on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan tutvustas täna riigikogu majanduskomisjonile elektrituruseaduse muudatuse eelnõu, mille eesmärk on laiendada universaalteenust ka äritarbijatele.

«Tunnustan neid ettevõtteid, kes on juba praegu teinud kõik selleks, et oma ressursitõhusust suurendada ning energiakulusid kokku hoida,» ütles Järvan.

Ta selgitas, et kõrgete energiahindade tõttu pole ärirarbijad kodutarbijatest kuidagi paremas seisus ning seepärast plaanib riik laiendada võimalikult kiiresti ka neile universaalteenuse. «See on üks abimeede suuremast paketist, millega plaanime sel küttehooajal äritarbijaid aidata,» lubas Järvan.

Eelnõu sätestab, et universaalteenust laiendatakse väikeettevõtetele, kus töötab alla 50 töötaja ning mille aastakäive või aastane bilansimaht ei ületa 10 miljonit eurot.

Ettepaneku kohaselt kuuluks universaalteenuse saajate hulka mittetulundusühingud, sihtasutused ja füüsilisest isikust ettevõtjad, kes ostavad elektrienergiat aastase mahuga kuni üks gigavatt-tund. Universaalteenus kehtiks neile 2023. aasta lõpuni.

Universaalteenust osutavatel elektrimüüjatel on õigus teha ettepanek viia universaalteenusest kõrgema hinnaga elektrit ostev äritarbija üle universaalteenusele.​

Erinevus võrreldes kodutarbijate universaalteenusele viimisega seisneb selles, et äritarbija peab vähemalt kaks päeva enne võimalikku üleviimist teada andma, kui ta on universaalteenusega üleminekuga nõus.

Äritarbija- ja kodutarbija hind võib erineda

Eelnõu näeb ka ette, et juhul kui universaalteenuse jaoks elektrit tootvatest Enefit Poweri tootmisseadmetest äritarbijate teenindamiseks ei piisa, võetakse tootmishinna arvutamisel aluseks ka teisi tootjale kuuluvaid seadmeid ning sellisel juhul võib kodutarbijale ja äritarbijale kehtiv hind erineda.

Riigikogu majanduskomisjon otsustas MKMi esitatud seadusemuudatuse ettepaneku menetlusse võtta. Eelnõu peab läbima riigikogus kolm lugemist ning universaalteenust saavad äritarbijad kasutama hakata pärast seaduse jõustumist.

Eeldatavasti võiks äritarbijale universaalteenuse kasutamise võimalus ministeeriumi hinnangul avaneda 1. novembrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles