Seeder: Kallas eksib, Vene kodanike valimisõiguse küsimusega minnakse edasi (6)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder
Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder Foto: Eero Vabamägi

Peaminister Kaja Kallas (RE) sõnas täna, et valitsus Venemaa ja Valgevene kodanike valimisõiguse küsimusega praeguse parlamendi koosseisu ajal edasi ei lähe. Isamaa juht Helir-Valdor Seeder tõlgendab seda aga koalitsioonipartneri segase signaalina. 

Kaja Kallas 
Kaja Kallas Foto: Madis Veltman

Tänasel valitsuse pressikonverentsil rääkis peaminister Kaja Kallas, et valimisõiguse äravõtmise kohta tänases koalitsioonis kokkulepet ei ole ning edasi sellega ei minda.

Samas nentis Kallas, et riigikogu seda küsimust praegu siiski menetleb. Nagu nii mõnigi poliitik varem viidanud, sõnas Kallas, et valimisõiguse küsimus kerkib ka valimistel.

«Üks asi on tõesti see, et me oleme sõjas ja olukord on muutunud. Teine, mida peame vaatama, on see, et kellelegi millegi mitteandmine on üks otsus, aga äravõtmine on midagi teise kaaluga,» põhjendas peaminister. 

Seeder: väga vastakad signaalid

Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder sõnas vastuseks Kallasele, et peaminister eksib, kuivõrd Isamaa kavatseb selle teemaga edasi minna.

«Reformierakond annab valimisõiguse küsimuses väga vastakaid signaale. Alles eile, Isamaa algatatud seadusemuudatuse menetlemisel, ütles reformierakondlane Kivimägi, et Reformierakond on valmis arutama põhiseaduse muutmist. Lisaks toetasid reformierakondlased koos EKREga Isamaa algatatud seadusemuudatuse esimese lugemise lõpetamist,» meenutas ta kolmapäevast riigikogu istungit.

«Mida see siis tähendab? Kas Reformierakonnas on kaks leeri, millest üks ei mõista muutunud julgeolekuolukorda?» küsis Seeder ja lisas, et asjaolu, et sotsiaaldemokraadid Isamaa algatatud seadusemuudatust ei toeta, ei tähenda, et muudatust teha ei saaks. 

Eile jõudis kolmandate riikide kodanikelt valimisõiguse äravõtmise eelnõu riigikogus teise lugemiseni, kui Isamaa, Reformierakonna ja EKRE saadikud hääletasid maha keskfraktsiooni ettepaneku eelnõu tagasi võtta. 

«Kui me aprillis enda algatusega välja tulime, ei olnud sellel riigikogu enamuse toetust. Eilne hääletus näitas, et see enamus on nüüd olemas. Mentaalne muutus on toimunud ja nüüd saame vajadusel algatada ka põhiseaduse muudatuse, lootes, et Isamaa ettepanekut toetavad jätkuvalt Reformierakond ja EKRE,» rääkis Seeder ja toonitas veel kord, et Isamaa läheb ettepanekuga edasi.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles