Riigisekretär: valitsus toetas Pentus-Rosimannuse minekut kontrollikotta häältega 9:5 (4)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Riigisekretär Taimar Peterkop.

 
Riigisekretär Taimar Peterkop.  Foto: Mihkel Maripuu

Riigisekretär Taimar Peterkop ütles täna riigikogu korruptsioonivastasele komisjonile, et Keit Pentus-Rosimannuse nimetamine Euroopa Kontrollikotta sai valitsuses 9 poolt- ja 5 vastuhäält. 

Peterkop rääkis, et valitsus kuulas ära ka riigikontrolör Janar Holmi seisukoha ja seejärel langetati häältega 9:5 otsus esitada Keit Pentus-Rosimannus kontrollikotta. 

Mart Helme (EKRE) märkis, et Euroopa Kontrollikojas peaks töötama inimene, kes on kuulunud/töötanud auditeerimisasutusse. «Rosimannus ei ole kuulunud seesugustesse auditeerimisasutustesse, seetõttu ei ole ta ka pädev,» toonitas Helme. 

«Kandidaadi sobivuse kohta annab hinnangu riigikontrolör,» kostis seepeale Peterkop. 

Tema sõnul ei ole kontrollikoja valimisprotsess reguleeritud ning ainus nõue on, et kandidaadile annab hinnangu riigikontrolör. Kahe viimase valimise puhul on olnud tava, et see on poliitiline kokkulepe ehk poliitiline ametikoht. 

Riigisekretär rääkis komisjonile, et tema teada on Pentus-Rosimannuse saamine kontrollikoja liikmeks peaminister Kaja Kallase (RE) soov. «Teiseks vormistati ka nii, et see ei oleks näiline. Valitsuse otsuse tegemisel, kui mõni otsus ministrit otseselt puudutab, siis seda ministrit otsuse juures ei ole,» lausus Peterkop. 

Sellist poliitilist otsust nõudvad valikud tehakse erakondade esimeeste vahel – see võib paljudele mitte meeldida.

Keit Pentus-Rosimannus

Ta lisas, et ei ole Pentus-Rosimannusega kontrollikoja kohta arutanud. «Ma pean küll üle kontrollima – pärast seda, kui ta oli nimetatud, siis ta saatis sõnumiga mulle ühe artikli,» meenus Peterkopile. 

Helme uuris, kas oli ka võimalus, et Juhan Parts jätkab kontrollikojas. «Ei ole olnud teisi kandidaate,» vastas Peterkop. 

Keit Pentus-Rosimannus rääkis komisjonile, et see nimetamine oli poliitiline valik. «Ei ole valitsuse tasandil ühtegi otsust, mis ei oleks poliitiline valik. Sellist poliitilist otsust nõudvad valikud tehakse erakondade esimeeste vahel – see võib paljudele mitte meeldida,» selgitas Pentus-Rosimannus.

Ta kirjeldas, et peaminister pidas arutelusid aasta alguses Keskerakonna esimehega ning nüüd uue koalitsiooni, Isamaa ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esindajatega. «Seda ei ole teinud rahandusministeeriumi ametnikud, see ei olnud nii ka eelmise kontrollikoja kandidaadi ajal,» lisas Pentus-Rosimannus. 

Oma kvalifikatsiooni kohta lausus Pentus-Rosimannus, et eeldatavasti on valitsus seda hinnanud, ja lõpliku sõna ütleb europarlament.

Riigikogu korruptsioonivastane erikomisjon teeb parlamentaarset kontrolli korruptsioonivastaste meetmete rakendamise üle. Komisjon arutab ja hindab ametiisikute võimalikke korruptsioonijuhtumeid, jälgib riigikogu liikmete tegevuspiirangutest kinnipidamist ja kontrollib huvide deklaratsioone.

Kord aastas esitab erikomisjon riigikogule ülevaate oma tegevusest.

Erikomisjoni kuuluvad Mart Helme (esimees, EKRE), Kalle Laanet (aseesimees, RE), Heljo Pikhof (SDE), Paul Puustusmaa (EKRE), Priit Sibul (Isamaa) ja Marko Šorin (KE).

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles