Keskerakond lubab kodutarbijatele 130 kWh ulatuses tasuta elektrit (5)

BNS
Copy
Taavi Aas.
Taavi Aas. Foto: Konstantin Sednev

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon teeb valitsusele ettepaneku töötada välja energiakriisi päästepakett Eesti elanike toetamiseks kõrgete elektrihindadega toimetulekul, lubades kodutarbijatele 130 kWh ulatuses tasuta elektrit.

Parlamendiliikme Taavi Aasa sõnul koosneb päästepakett kolmest tõhusast meetmest. «Teeme valitsusele ettepaneku töötada välja tasuta elektripakett kodutarbijatele 130 kWh ulatuses ühes kuus ning tühistada ettevõtete elektrienergia ja maagaasi võrgutasud 30. aprillini 2023. Lisaks tuleb viivitamatult laiendada elektri universaalteenust keskmise suurusega ettevõtetele ja kohaliku omavalitsuse asutustele,» lausus Aas.

Tema sõnul on seni väljatöötatud lahendused ja meetmed tekitanud rohkem segadust, kui inimesi päriselt aidanud. «Tänases kriisisituatsioonis oleks aus ja õiglane riigi poolt võtta vastutus, lõpetada inimeste pealt kasumi teenimine ning töötada välja miinimum elektripakett iga leibkonna baasvajaduste täitmiseks. 130 kWh kalendrikuus moodustab pool keskmise kodutarbija tarbimisest. Söögi valmistamine, pesu pesemine ning lambivalguses lugemine on elementaarsed elamiskulud, mis peaksid olema kõigile võimaldatud ning tasuta,» rääkis Aas.

Endine majandus- ja taristuminister ütles, et ettevõtete elektrienergia ja maagaasi võrgutasude alandamine 0 euroni aitab leevendada ligi 25-protsendilise inflatsiooni mõjusid. «Septembri lõpus otsustas Euroopa Liidu energeetikaministrite nõukogu leevendada riigiabi reegleid nii, et riigi poolt toetatavaid fikseeritud hindade meetmeid võib laiendada ka keskmise suurusega ettevõtetele. Varem sai seda teha vaid mikro- ja väikeettevõtetele,» täpsustas ta, lisades, et ära ei tohi unustada ka kohalikke omavalitsusi.

«Linnade ja valdade kulud seoses energiahindade tõusuga kasvavad üle 100 miljoni euro. Selleks, et lasteaiad, koolid, hooldekodud ja rahvamajad oleksid soojad ja valgustatud, oleks suureks abiks universaalteenus, kuivõrd enamus kohalike omavalitsuste asutustest kasutavad börsipaketti,» lisas Aas.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles