GALERII ⟩ Isamaa eestseisus tegi kolm ettepanekut energiakriisi lahendamiseks (2)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Erakond Isamaa eestseisus pakkus välja kolm ettepanekut energiakriisi leevendamiseks. Nad pakuvad välja seada CO2 kvoodile 30-eurone hinnalagi, laiendada elektrituru reformiga loodud universaalteenust ka keskmise suurusega ettevõtetele ja kohalikele omavalitsustele ning tuua LNG-laev energiajulgeoleku tagamiseks Eestisse.

Isamaa eestsesisuse hinnangul ei piisa energiakriisi mõjude leevendamiseks senistest lahendustest. «Universaalteenus on börsihinnast oluliselt odavam, kuid Eesti põlevkivijaamade tootmishind on CO2 kvoodi kõrge hinna tõttu liiga kallis. Mõistliku elektrihinna tagamiseks tuleks seada Euroopa Liidu tasandil süsinikumaksule 30-eurone hinnalagi,» leiab eestseisus. 

Oluline on tagada Eesti energiajulgeolek ning gaasi varustuskindlus. «Erasektor on loonud rekordkiirusega Eestisse LNG võimekuse ning on oluline, et riik täidaks oma lubaduse ning astuks samme selleks, et LNG-laev oleks Eestis,» rõhutas eestseisus. 

Elektribörs tervikuna vajab põhjalikke ümberkorraldusi, leiavad isamaalased. «Eesti üksi ei suuda tagada oma elektrisüsteemi stabiilsust ja varustuskindlust. Elektribörs peab muutuma läbipaistvaks ja hõlpsasti kontrollitavaks,» pakuvad nad välja ning lisavad, et tuleks ka avalikustada nn viimaste pakkumiste tegijaid, kes määravad elektri lõpphinna.

Eestseisuse hinnangul tuleb elektribörsi reformida nii, et tarbijatel oleks võimalik mõjutada elektri börsihinda, kui nad vähendavad tipptunnil tarbimist.

Isamaa eestseisust juhib Helir-Valdor Seeder ning sinna kuuluvad Priit Sibul, Urmas Reinsalu, Tõnis Lukas, Riina Solman, Tarmo Kruusimäe, Sven Sester, Viktoria Ladõnskaja-Kubits, Heiki Hepner, Harri Juhani Aaltonen, Marja-Liisa Veiser, Aivar Kokk, Juhani Jaeger, Andres Metsoja, Helen Hääl, Mart Maastik ja Kaspar Kokk.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles