Kohtla-Järve volikogu istungil esitati kuus umbusaldusavaldust

BNS
Copy
Kohtla-Järve volikogu esimees Tiit Lillemets väljumas Viru vangla arestimajast, kus ta veetis pärast kinnipidamist kahtlustatuna korruptsioonikuriteos kaks ööd.
Kohtla-Järve volikogu esimees Tiit Lillemets väljumas Viru vangla arestimajast, kus ta veetis pärast kinnipidamist kahtlustatuna korruptsioonikuriteos kaks ööd. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esimees Eduard Odinets esitas esmaspäeval Kohtla-Järve linnavolikogu istungil kümne volikogu liikme allkirjastatud kuus umbusaldusavaldust, mis käivad kogu linnavalitsuse, volikogu esimehe, aseesimehe ja volikogu osade komisjonide juhtide kohta.

Sotside ja Keskerakonna fraktsiooni saadikute nimel umbusaldusavaldused sisse andnud sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimehe Eduard Odinetsi sõnul on umbusalduse ajendiks mitte ainult viimastel nädalatel lahvatanud korruptsiooniskandaal Kohtla-Järve võimukoridorides, vaid põhjusi on teisigi.

Kohtla-Järve linnavalitsus on umbusalduse algatajate hinnangul näidanud ennast ebapädevana, linnavalitsus kui kollegiaalne organ ei tule toime linnavalitsuse kui ametiasutuse juhtimise ja töö korraldamisega ning on kaotanud seetõttu suure osa volikogu liikmete usalduse.

Esimene umbusaldusavaldus käib kogu linnavalitsuse kohta seoses linna ebakompetentse juhtimisega ja korruptsioonskandaaliga. «Kohtla-Järve linnavalitsus on ebapädev, ei ole tulnud toime hallatavate asutuste juhtimisega. Linnavalitsuse ebakompetentsed otsused tänava puhastuse ja valgustuse, otsused energiakriisi kohta pärsivad linna arengut. Linnavalitsuse tegevuse tõttu ei ole seadusega ettenähtus ajaraames ei ole vastu võetud linna arengustrateegiat koostatud,» ütles Odinets.

«Üheksa kuu jooksul ei ole suutnud linnavalitsus korraldada linna tööd ega suutnud iseseisvalt otsuseid langetada. Kuriteokahtlustus on esitatud mitmele linnavalitsuse töötajale, sealhulgas kahele abilinnapeale. Selliste korruptsioonikahtlustustega ei saa leppida,» lausus Odinets.

Teise umbusaldusavalduse esitasid sotside ja Keskerakonna fraktsiooni kümme volikogu liiget volikogu esimehele Tiit Lillemetsale seoses tema õigusrikumisega ja ebakompetentsusega. «Ta on korduvalt rikkunud volikogu juhtides seadusi ja istungi läbiviimise protseduure, ignoreerinud volikogu liikmete avaldusi,» sõnas Odinets.

Veel said 10 volikogu liikme allkirjastatud umbusaldusavalduse volikogu aseesimees Maria Merkulova, sotsiaalkomisjoni esimees Anton Dijev, majanduskomisjoni esimees Deniss Veršinin ja revisjonikomisjoni esimees Janek Pahka.

Hääletused umbusalduse avaldamiseks toimuvad järgmisel linnavolikogu istungil 27. oktoobril.

Keskkriminaalpolitsei kahtlustab kohaliku ettevõtjat Nikolai Ossipenkot ja mitut Kohtla-Järve volikogu liiget ja munitsipaalametnikku altkäemaksu andmises ja võtmises ning mõjuvõimuga kauplemises.

Kahtlustuse on saanud Kohtla-Järve linnavolikogu esimees Tiit Lillemets, Kohtla-Järve linnavolikogu aseesimees Maria Merkulova, volikogu majanduskomisjoni esimees Deniss Veršinin, sotsiaalkomisjoni esimees Anton Dijev, abilinnapea sotsiaalküsimustes Evelyn Danilov, abilinnapea majandusküsimustes Vitali Borodin, linnapea abi Ahtme ja Oru linnaosas Aljona Kazakova ning korrakaitseametnik Timofei Korepov.

Kuriteokahtlustuse saanud 11 inimesele lisandus veel kuus, kellest viis on volikogu liikmed. Nüüd on kahtluse all juba üheksa volikogu liiget 25st.

Volikogu liikmetest on uued kahtlusalused revisjonikomisjoni esimees Janek Pahka, haridus- ja kultuurikomisjoni liige Anna Rentik, majanduskomisjoni liige Vladimir Evve ning sotsiaalkomisjoni liikmed Svetlana Kollo ja Zaur Abbassov, kirjutas ERR. Üks lisandunud kahtlusalune on linnavalitsuse töötaja.

Kahtlustuse kohaselt on Ossipenko mõjutanud Kohtla-Järve ametnikke ja linnavolikogu liikmeid, et nad teeksid temale kasulikke otsuseid. Uurimise all on kümmekond episoodi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles