Keit Pentus-Rosimannus astub ministrikohalt tagasi ja lahkub poliitikast (11)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Keit Pentus-Rosimannus.
Keit Pentus-Rosimannus. Foto: Madis Veltman

Reformierakonna aseesimees, rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus teatas, et lahkub poliitikast, keskendub paariks kuuks vanemapuhkusele ja asub tegema ettevalmistusi Euroopa Kontrollikoja liikme kuulamisteks.

Pentus-Rosimannus kinnitas, et ei kandideeri kevadistel riigikogu valimistel ja lahkub Euroopa Kontrollikoja liikme ametisse kinnitamise korral ka Reformierakonna aseesimehe kohalt ja juhatusest.

Peaminister Kaja Kallas (RE) annab Pentus-Rosimannuse tagasiastumispalve president Alar Karisele üle kolmapäeva hommikul. «Olen teadnud üle kuu aja, et see hetk tuleb, kuid see ei tee seda vähem magusnukraks. Mul on hea meel Keidu pärast, keda ootavad uued väga huvitavad väljakutsed. Ja olen nukker, sest valitsus jääb ilma fantastilisest rahandusministrist ja meeskonnaliikmest,» kirjutas Kallas, lisades, et Pentus-Rosimannus on keerulistel aegadel tõestanud silmatorkava töövõime ja vastutustundega nii riigirahanduse poliitilise juhi kui eksperdina. 

Uue ministri nime teeb peaminister teatavaks kohe pärast seda, kui Reformierakonna juhatus on kandidaadi oma tänasel koosolekul kinnitanud. Pentus-Rosimannus jääb rahandusministri ametikohustusi täitma kuni uue ministri ametisse astumiseni.

Avaldame Pentus-Rosimannuse sotsiaalmeedias tehtud avalduse täismahus

Head sõbrad, tõmban täna joone alla ühele 19-aastasele etapile oma elus. Lõpetan väga pingelisi, aga ka väga huvitavaid aegu ja suuri otsuseid sisaldanud tegevuse Eesti poliitikas.

Asusin selles valitsuses peaminister Kaja Kallase palvel rahandusministrina tööle ühe peamise ülesandega – panna keset kriisi kokku järgmise aasta riigieelarve ja järgmise nelja aasta eelarvekava.

Eile kaitsesin valitsuspartneritega kokku pandud eelarvet edukalt riigikogu ees – 2023. aasta eelarve esimese lugemise lõpetamine sai parlamendi toetuse. Kaitsesin eile parlamendi ees esimesel lugemisel ka tulumaksuvaba miinumumi tõusu, madalama elektri- ja kütusteaktsiisi kehtivuse pikendamist 2024. aasta kevadeni ja pensioni II samba peatatud maksete kompenseerimist.

Nüüd läheb jäme ots 2023. aasta eelarve menetlusprotsessis juba üle riigikogule. Minu töö selles valitsuses on tehtud ja ma astun rahandusministri ametist tagasi, et anda teed järgmistel valimistel kandideerijatele ning keskenduda ise Euroopa Kontrollikoja liikme tööga seotud ettevalmistusele.

Teen selle otsuse südamerahuga, sest järgmise aasta riigieelarve on ümbritsevat väliskeskkonda arvestades väga hea – nii sisuliselt kui ka riigirahanduslikult. Olen sisepoliitikast lahkumise otsust tehes eelkõige tänulik võimaluse eest 19 aasta jooksul Eesti riiki teenida.

Minu otsus poliitikast lahkuda tähendab, et ma ei naase homsest riigikokku, vaid siirdun paariks kuuks vanemapuhkusele koos oma kõige kallima Iti Lorettaga. Ta on lubanud eesseisvale tõsisele kontrollikoja liikme kuulamise ettevalmistustööle omal armsal moel kaasa aidata.

Keit Pentus-Rosimannus.

Olen seda teinud ennast säästmata ja endast igas rollis maksimumi välja pannes. Olen nende aastate jooksul väga erinevates kriisides otsinud lahendusi ja sõlminud kompromisse Eesti keerulistest oludest välja juhtimiseks. Olen saanud anda oma panuse otsuste tegemisse, mille tegelikku mõju näeme alles aastakümnete pärast – olgu tegu eestikeelsele haridusele üleminekuga või keskkonda säästvate energia- ja kliimapoliitika valikutega, mille õigsuses hakkasin kolleege veenma kümme aastat tagasi.

Nende aastate jooksul olen vaielnud ja kuulanud, veennud ja õppinud leidma lahendusi seal, kus neid alguses ette kujutadagi ei osanud. Olen kogu seda poliitiku tööd peaaegu kaks aastakümmet tehes proovinud ise inimesena mitte kaotsi minna.

Tänan südamest kõiki teid, kes te mind kogu minu poliitilises tegevuses olete toetanud. Teie tagasiside on inspireerinud ja nõudlikkus on innustanud.

Tänan ka kõiki minu vastaseid mulle nende aastate jooksul pööratud tähelepanu eest – nad on andnud mulle tahtmatult kinnitust, et ma teen midagi olulist õigesti ning muutnud möödapääsmatuks kasvamise tugevamaks nii inimese kui ka poliitikuna.

Minu otsus poliitikast lahkuda tähendab, et ma ei naase homsest riigikokku, vaid siirdun paariks kuuks vanemapuhkusele koos oma kõige kallima Iti Lorettaga. Ta on lubanud eesseisvale tõsisele kontrollikoja liikme kuulamise ettevalmistustööle omal armsal moel kaasa aidata.

Ma ei kandideeri kevadistel riigikogu valimistel ja lahkun Euroopa Kontrollikoja liikme ametisse kinnitamise korral ka Reformierakonna aseesimehe kohalt ja juhatusest.

Soovin kõigile poliitikas jätkavatele kolleegidele tundlikku ja teravat taju ühiskonnas toimuva suhtes, jaksu pealispindse libisemise asemel olulisse süvitsi minna, oskust oluliste otsuste tegemisel ühisosa otsida.

Kohtume mõnes teises rollis jälle.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles