Pentus-Rosimannus: Mart Helme, EKRE endise esimehena teeb puhast poliitikat (5)

Copy
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus Foto: Mailiis Ollino
  • Pentus-Rosimannus valmistub nüüd kuulamiseks europarlamendis.
  • Avalik kuulamine eelarvekontrolli komisjonis peaks toimuma novembris.

Kuku raadio saade «Kuku pärastlõuna» oli täna superministeeriumis kümnendal korrusel rahandusministri kabinetis, kus on asjad juba kokku pandud ning kõik virnades. Selles kabinetis räägiti Keit Pentus-Rosimannusega (RE). 

Virnades on enamasti need asjad, mis jäävad järgmisele ministritele sisseelamise materjalideks. «Need virnad kerkivad veel,» lausus Pentus-Rosimannus. «Kuna ajad on keerulised – tõsi, järgmise aasta eelarvega on suur osa tööst lõppenud, – siis seda materjali, millest ennast läbi närida, seda ikka jagub,» kirjeldas Pentus-Rosimannus. 

Avalduse kirjutas Pentus-Rosimannus täna hommikul. Ent põhimõtteline otsus, kuivõrd valitsus teda Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadiks nimetas, siis juba sellega kaasnes teadmine, et tuleb lahkuda Eesti poliitikast. «Seda, et see otsus tuleb teha, see on teada juba mõnda aega. Minu liitumine valitsusega Kaja Kallase kutsel ja palvel oli seotud konkreetse ülesandega: panna kokku 2023. aasta riigieelarve ja panna kokku järgmise nelja aasta eelarve kava. See ülesanne sai tehtud. Pärast seda, kui parlament eile eelarvele oma toetust avaldas, siis oli igati loogiline see samm ära teha,» rääkis Pentus-Rosimannus Kuku raadiole. 

Riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni esimees Mart Helme (EKRE) esitas täna prokuratuurile kuriteokaebuse seoses Keit Pentus-Rosimannuse esitamisega Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadiks. «Mart Helme, EKRE endise esimehena teeb puhast poliitikat. Kahjuks on see EKRE stiil selliste vahenditega sisepoliitikat ajada,» ohkas Pentus-Rosimannus. Ta selgitas, et see on nimelt juba mitmes kaebus, mida EKRE tema kohta proovib esitada, ei ole ta ka ainus ning Pentus-Rosimannuse arvates jätkub see ka tulevikus. 

Ta meenutas saatejuhile, et ta on samas komisjonis selgitanud ning seda ka avalikult juba varem teinud, et otsustamisprotsessis ta ei ole osaline olnud. «Kandidaadi teemal pidasid läbirääkimisi erakondade esimehed, ma ei osalenud neis ja ei olnud ka kohal. Ka otsustusprotsessis ei olnud ma Eestis ehk kohal. Valimiseelne viis endale tähelepanu tõmmata, mida EKRE praegu proovib kasutada,» selgitas Pentus-Rosimannus. 

Ometi on kaebuses kirjas, et Pentus-Rosimannus kohtus varasemalt Kontrollikoja liikme Juhan Partsiga. «Partsiga kohtusin ma kui rahandusminister kui Kontrollikoja liikmena. Ta oli parajasti Eestis tutvustamas oma aasta töötulemusi. Selle käigus on täiesti normaalne, et mina rahandusministrina Kontrollikoja liikmega kohtusin,» selgitas Pentus-Rosimannus ja rõhutas üle, et see oli tavapärane kohtumine. 

Järgnevatel päevadel annab Pentus-Rosimannus üle uuele ministrile pooleli olevad tööd. «Tuleb eelarve detailide poolel läbirääkida ja selgitada taustainformatsiooni,» lausus ta. Lisaks ootab ta lisainformatsiooni selle kohta, millal on täpsemalt Euroopa Parlamendis kuulamised. «Teada on, et see on keerukas ja üpriski spetsiifiline. Ja seda taustatööd ma tahan teha maksimaalselt heal tasemel,» lausus Pentus-Rosimannus. 

Kui peaks midagi minema nihu, kas ta siis kandideerib riigikogu valimistel? «Ma ei hakka sellega spekuleerima, et peaks midagi nihu minema. Ma võtan tõsiselt seda ettevalmistust ja proovin endast maksimumi anda, et see edukalt läbida,» vastas Pentus-Rosimannus. 

Kuulamine toimub novembris

Standardsele 19 küsimusega ankeedile - mis on ühine kõigile kandidaatidele - järgneb europarlamendi Tallinna-esinduse kõneisik Kadi Herküli sõnul esmalt kuulamine Euroopa Parlamendi eelarvekontrolli komisjonis (CONT), seejärel hääletus täiskogul.

Herkül lisas, et praeguse info kohaselt peaks Pentus-Rosimannuse avalik kuulamine eelarvekontrolli komisjonis toimuma novembris. Kuupäev selleks antakse teada umbes kaks nädalat enne.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles