Vaidlus jätkub: Läänemets ja Reinsalu ei leia lõunapiiri kontrolli alla võtmises ühist keelt (3)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Eilsel valitsuse pressikonverentsil läks Lauri Läänemetsa ja Urmas Reinsalu vahel piirikontrolli teemal tõsisemaks vaidluseks.
Eilsel valitsuse pressikonverentsil läks Lauri Läänemetsa ja Urmas Reinsalu vahel piirikontrolli teemal tõsisemaks vaidluseks. Foto: Tairo Lutter

Välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) ütles neljapäeval valitsuse pressibriifil, et Schengeni sisepiirile tuleb panna piirikontroll. See ettepanek tuli peaminstri Kaja Kallase (RE) sõnul ootamatult, enne arutamist valitsuskabinetis. Kuna Reinsalu on ka varem teinud avalikkuse ees partnerite jaoks üllatavaid avaldusi, siis teatud mõttes ei tundunudki ettepanek kehtestada Schengeni sisepiiril piirkontroll tema poolt väga ootamatuna. Siiseministeerium on ettepanekutele reageerinud valuliselt.

Postimehele ütles välisminister Urmas Reinsalu veendunult, et tema ettepanekus ei saanud olla midagi üllatavat, sest ta olevat sellest valitsuses juba mitu korda rääkinud. Pealegi võib tema arvates neid ettepanekuid lugeda välja ka koalitsioonilepingust, kus Isamaa ettepanekul olevat kirjas nõue saada ülevaade meil viibivatest välismaalastest.

Reinsalu rõhutas, et tema ettepanekud on terviklikud. Ta tõi välja, et politseiametnike hinnangul oleme kümnete tuhandete inimeste ulatuses kaotanud tegelikult ülevaate, kes meie riigis täna on. Tema sõnul on peale Ukraina põgenike eraldi grupiks vene kodanikud, kes on siia tulnud sõja eskalatsiooni järel. Minister kinnitas, et tema ettepaneku sisu ei ole tõkestada siia saabuvaid sõjapõgenikke Ukrainast, vaid saada ülevaade siia tulijatest ning teha võimalikuks nende taustakontroll.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles