Mart Helme jättis korruptsioonivastase komisjoni istungi teadmata asjaoludel ära (3)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Mart Helme.
Mart Helme. Foto: Eero Vabamägi

Keit Pentus-Rosimannuse esitamine Euroopa Kontrollkoja liikmeks on tekitanud riigikogu korruptsioonivastases komisjonis teravaid aruteolusid. Komisjoni esimees Mart Helme on väitnud, et endise rahandusministri esitamine ei olnud seaduspärane ning lisaks on Pentus-Rosimannusel ka tõsised maineprobleemid, mis teeb ta sobimatuks kõrgele ametikohale. 

Täna kell 13.30 pidi algama Riigikogu korruptsioonivastase komisjoni istung, kus pidi arutatama europarlamendile saadetava kirja mustandit, kuid komisjoni esimees Mart Helme jättis selle ära. Kiri pidi esitama kahtlusi Eesti-poolse Euroopa Kontrollkoja kandidaadi Keit Pentus-Rosimannuse sobivuse kohta kõrgesse ametisse. Peamiselt pandi talle süüks, et kontrollkoja liikme kandidaadiks ülesseadmisel rikkus ta teadlikult, tahtlikult ja süsteemselt toimingupiirangu keeldu. Mart Helme esitas selle kohta ka prokuratuurile 18. oktoobril kuriteokaebuse.

28.oktoobril avaldatud riigiprokuratuuri pressiteates antakse teada, et prokuratuur analüüsis põhjalikult kuriteokaebust, selle lisasid ja ka avalikkuses seoses Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadi nimetamisega avaldatud informatsiooni. Teates sedastatakse, et prokuratuurile esitatud ja kättesaadavatest materjalidest ei ilmnenud ühtegi asjaolu, millest saaks järeldada Keit Pentus-Rosimannuse poolt otsuse sisulist suunamist tema nimetamisel Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadiks.

Mart Helmet ei õnnestunud Postimehel telefoni teel kätte saada. Komisjoni liikmed Priit Sibul ja Valdo Randpere oletasid, et prokuratuuri eitav vastus võiski olla põhjuseks, miks Mart Helme tänase komisjoni istungi ära jättis. Sama lakooniliselt vastas ka eelmisel istungil osalenud komisjoni asendusliige Eduard Odinets. Kolmas alaline liige Marko Šorin pakkus lisaks prokuratuuri vastusele välja, et istungi ära jätmist võisid põhjustada ka istungitevaba nädal, esimehe enda sünnipäev või ka tema plaan saata kiri europarlamendile oma nimel.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles