100 nägu Jens Stoltenberg: ei pääsenud keskpankuriks (3)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: Stefano Carofei / IPA / Scanpix

Nii, nagu igal suvel alates aastast 1974, naasis Jens Stoltenberg (63) ka tänavu augusti alguses Utøya saarele.

Seal peetavad Norra Tööpartei noorteorganisatsiooni suvepäevad on praeguse NATO peasekretäri poliitiline häll.

«Me laulsime kõigest kõrist «Norra, Norra, NATOst välja», sõltumata sellest, kas me olime sellega nõus või mitte,» meenutas Stoltenberg tänavu noorsotsidele peetud kõnes, milline meelsus valitses samas laagris 1970ndail.

1985. aastal tõusis Stoltenberg ise noorsotside liidriks ja asus tegema kampaaniat NATO poolt. Kaks aastat hiljem saigi nende ametlikuks positsiooniks toetus Norra jätkuvale NATO-liikmesusele.

Utøyal kõike seda meenutades kinnitas Stoltenberg, et kampaaniale vaatamata polnud tema unistus tõusta NATO peasekretäriks. «Toona õppisin ma majandusteadlaseks ja unistasin statistikuks saamisest. Võib-olla ühel päeval leian ma tööd Norra keskpangas, mitte sõjalise alliansi peasekretärina,» rääkis ta.

Need olid eneseiroonilised vihjed, kuidas Stoltenberg möödunud aasta lõpus kandideeris Norra Panga juhiks ja ka nimetati sellesse ametisse tänavu 4. veebruaril.

Paraku algas 20 päeva hiljem Venemaa täiemahuline kallaletung Ukrainale ning erinevate uute NATO peasekretäri nimedega žongleerinud liitlased palusid Stoltenbergil veel aasta jätkata.

Sestap läks Norra Panga presidendi koht Ida Wolden Bachele ning Stoltenberg tiirutab edasi mööda alliansi pealinnu, hoidmaks koostööaltina nii Recep Tayyip Erdoğani kui Giorgia Melonit.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles