100 nägu ⟩ Anti Perkson, Jaan Leis, Mati Arulepp: edukad süsinikuvõlurid

Marek Strandberg
, teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja
Copy
Vasakult: Mati Arulepp, Jaan Leis ja Anti Perkson
Vasakult: Mati Arulepp, Jaan Leis ja Anti Perkson Foto: Tairo Lutter

Anti Perksoni, Jaan Leisi ja Mati Arulepa koostöös on sündinud ridamisi materjale, mis on aluseks nii tulevikuenergeetikale kui ka ühele edukale Eesti tööstusettevõttele.

Mitte ainult energeetikas, vaid muudeski valdkondades mängib süsinik aina suuremat rolli: ka tehismaailma selgrooks näivad kujunevat, nagu seda on eluslooduseski, süsinikuaatomid ning sellest loodud uudsete omadustega materjalid ning masinad. Kuidas aga valmistada näiteks poorset süsinikku nii, et selles tekkivad poorid oleks just õige suurusega, et sinna mahuksid vaid valitud ioonid ja et sel süsinikul oleks sobilik elektrijuhtivuski – nii nagu tänapäeva tööstuses neid asju vaja?

Mida ühetaolisem ja poorsem ning parema elektrijuhtivusega on süsinikmaterjal, seda parema superkondensaatori sellest saab. Uudseks sai asjaolu, et seda süsiniku nanopuru hakati valmistama mineraalsetest ainetest. Näiteks metallikarbiididest. Eriti hinnatuks osutusid aga selle tehnikaga süsinikust valmistatud nanomõõdus «hommikuhelveste» liistakad ehk kumer grafeen.

Geniaalne kolmik sai just selle eest Euroopa patendiameti 2022. aasta leiutise auhinna. See oli ettevõtetele mõeldud auhind ja ettevõtteks, ilma milleta poleks seda teadust, on teadupoolest Skeleton. Ka selle pühendunult loodud teadmiseta poleks arusaadavalt ka Sekeletoni. Sellega on au sisse tõstetud ka ettevõtteis tehtav teadus. Eestis on reeglina eelistatud grandipõhine projektiteadus ja ettevõtlusteadlasi – sciencpereneur'e – on siinkandis tõesti vaid üksikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles