100 nägu Giorgia Meloni: uued tuuled Itaalias (2)

Külli Kapper
, välisuudiste toimetaja
Copy
Giorgia Meloni
Giorgia Meloni Foto: FILIPPO MONTEFORTE/AFP/Scanpix

Itaalia sai esimese naispeaministri, sest Itaalia Vendade juht tõi koju valimisvõidu.

Septembri lõpus toimunud Itaalia ennetähtaegsetel valimistel otsustasid valijad toetada rahvuskonservatiivse erakonna Itaalia Vennad peaministrikandidaati Giorgia Melonit, andes talle hoo uue valitsuse kokkupanemiseks.

Oktoobri lõpus tõmbaski 45-aastane Giorgia Meloni peaministri kingad enda jalga ja lõpetas sellega Itaalia poliitikas seni kõige paremal äärel istunud erakonna opositsioonis püsimise.

Meloni teeneks on Itaalia Vendade värvimine sarnasemaks traditsiooniliste konservatiivsete laiahaardeparteidega, et muuta erakond parketikõlbulikuks Euroopa võimukoridorides liikumiseks ja saavutada ühiskonnas laiapõhjalisem toetus.

Itaalia värske valitsusjuht suutis ka oma valitsuskoalitsioonipartnerid Liigast ja Forza Italiast lõpuks ühisesse valitsuskabinetti manööverdada ning ühiselt püsitakse kokkulepitud valimislubaduste raamides.

Valimisagitatsiooni tehes hoidis Meloni kinni kompromissitult rahvuslik-konservatiivsest tegevuskavast, seades järjepidevalt kahtluse alla LGBT-õigused ja abordiõigused ning senise liigset paindlikkust pakkuva sisserändepoliitika.

Nii oligi uue valitsuse üheks esimeseks etteasteks novembri keskel keelduda Saksamaa, Prantsusmaa ja Norra lipu all Vahemerel seilavatelt päästelaevadelt Liibüast saabuvaid migrante oma sadamatesse laskmast.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles