100 nägu ⟩ Aleksei Miller: gaasikraanide keeraja (5)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Gazpromi tegevjuht Aleksei Miller.
Gazpromi tegevjuht Aleksei Miller. Foto: Olga Maltseva

Juba eelmisel aastal hakkas Gazprom gaasiga trikitama ja Euroopa riigid tõstsid hädakisa, et gaasi ei saa Venemaalt piisavalt.

Ukraina sõja alguses probleemid maagaasiga süvenesid ja sellepärast otsustati Euroopa Liidu tasandil, et läks trumm – mingu ka pulgad, otsigem Vene gaasile asendust! Venemaa poolel sai maagaasi posternäoks Gazpromi juht Aleksei Miller, Venemaa mõjukamaid äri- ja poliitikategelasi. Mees oli 2000. aastal Venemaa energiaminister, kuid alates 2001. aastast on ta juhtinud Gazpromi saatust.

Septembrikuus tekkis Läänemerele uus turismiaktraktsioon, piloodid näitasid lennureisijatele, kus Nord Stream 2 lekib ja maagaas merest välja pressib. Selgus, et keegi oli õhku lasknud suure jupi gaasitorust, mis ühendas Venemaad Saksamaaga.

2011. aastal ehitatud gaasitoru lasi ehitada Gazprom ühes rea Euroopa ettevõtetega. Kui peale Ukraina sõja algust pandi paljud Venemaa funktsionäärid sanktsioonide alla, siis tasub märkida, et Miller ise sattus USA sanktsioonide alla juba 2018. aastal.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles