100 nägu ⟩ Taavi Madiberk: ehitab uut maailma

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Skeleton Technologies juhatuse esimees Taavi Madiberk. 
Skeleton Technologies juhatuse esimees Taavi Madiberk. Foto: Eero Vabamaegi

Samal ajal kui Eestis käis päevast päeva jutt, kuidas kohe koondamiseks läheb, tuli teade, et Skeleton Technologies OÜ juht Taavi Madiberk asus hoopis investeerima.

Ega prae 35-aastasel ettevõtjal teist valikut polnudki, sest aasta alguses sai Skeleton jaanuarikuises investeerimisringis 37,6 miljonit eurot superkondensaatorite tootmismahtude suurendamiseks Saksamaal, et täita klienditellimusi. Eestlase tegemised jäid silma Euroopa tööstushiiule Siemens ja suvel anti teada, et koostöös ja Saksamaa riigi rahade abil rajatakse 220 miljoni euroga Leipzigi linna akutehas.

See pani korraks Eesti kihama, sest teatest selgus, et Dresdeni tehases jätkub arendustegevus, kuid varem oli arendatud ju Eestis? Kas kolib siis Skeleton nüüd üldse kogu täiega Saksamaale ära? Madiberk kinnitas seejärel Eesti meedias, et nii see ei ole. Eestiski palgatakse lähiaaastatel juurde sadakond inimest. Saksamaale koliti tehased 2018. aastal – ju pakuti seal superkondensaatorite tootjatele soodsamaid tingimusi. Selle tõttu pandi kinni Viimsis asunud tootmine, kuid Madiberk lubas jätta arenduse Eestisse.

2009. aastal koos Oliver Ahlbergiga firma loonud Madibergi varandust hindas Äripäev tänavu 49 miljonile eurole, mis tõi talle rikaste topis 101. koha.

Eestis on Skeletonil viimaste andmete järgi 107 töötajat, kolmandas kvartalis teeniti 1,5 miljonit eurot maksude alla käivat tulu. See annab mõista, et suurem osa rahast ning ka maksud jäävad Saksamaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles