100 nägu Helir-Valdor Seeder: osav strateeg

Nele Kullerkupp
, ajakirjanik
Copy
Helir-Valdor Seeder.
Helir-Valdor Seeder. Foto: Eero Vabamägi

Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder on näidanud end oskusliku strateegina, kes hoolikalt kaalutletud sammudega on oma erakonna suutnud nõrgalt toetuspositsioonilt mängida otsustavaks kaalukeeleks teiste parlamendierakondade vahel.

Aasta algul koos EKRE ja sotsidega riigikogu opositsioonipingil istunud Isamaa on kui Šveits, kes teiste erakondade silmis küllaltki neutraalsel positsioonil. Konservatiivseid väärtuseid kandev partei on suutnud sõbralikke suhteid hoida nii parem- kui ka vasakpoolsete poliitikutega. Esimehe rahulikul juhtimisel on suudetud vältida rutakaid otsuseid ning suuremaid konflikte parlamendis.

Pärast Keskerakonna ja oravate liidu lagunemist oli just Seederi juhitud Isamaa see, kes kujunes kaalukeeleks järgmise koalitsiooni moodustamisel. Kui Reformierakond sotsidele ja Isamaale kosjakutse saatis, kujunes Seederi taktika millekski, mis neile lõikuspäeval kopsaka saagi tagas. Mõtlemisaega palunud isamaalased hoidsid ihaldatuima poissmehena kikivarvul kõiki parlamendi erakondi – marginaalse, ent stabiilse reitinguga erakond oli mänginud end positsioonile, kus koht valitsusliidus oli neile garanteeritud. Mõtlemiskohaks kujunes vaid see, millises liidus neile rohkem tegutsemisruumi tagatakse.

Otsus langetati Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide kasuks, sest oravate esimehe Kaja Kallase soov peaministritoolil püsida lubas isamaalastele sõlmitav koalitsioonilepe oma nägu joonistada.

Seederi eesmärk oli leppesse pikkida eestikeelsele haridusele üleminek ja otsustavad sammud kõrghariduse, julgeoleku ja perehüvitiste vallas ning ellu lubati viia ka elektriturureform. Oma eelmises valitsusliidus suutis Seeder läbi suruda teise pensionisamba vabakslaskmise, mis andis valijale signaali, et tegemist on parteiga, kes valimistel ainult ei luba, vaid võimupiruka juures ka tegutseb.

Seda joont säilitati ka uues liidus. Pikalt vaagitud eestikeelsele haridusele üleminek, millest aastakümneid räägitud, sai viimaks hoo sisse. Ka elektrituru reformile anti parlamendis roheline tuli. Taaskord oli Seeder tõestanud, et gigantide heitluses võib anda oma kaartide nutikalt mängimine ka väikeerakondadele jackpot'i.

Nii õnnestus erakonna peal vähem kui aasta enne uusi riigikogu valimisi asuda võtmepositsioonile ja tagada endale tugev jalgealune, millega kevadel uusi õnnestumisi püüdma minna. Värske vere lisandumisel parlamenti võib seni laotud vundament küll kõikuma lüüa, kuid kui keegi on üldse tõestanud end parlamendi kavala Jokkerina, siis on see Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder, kes oskab keerulistelt olukordadelt koore riisuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles